Danas se obeležava Dan primirja

Baterija Kao i u svim državama pobednicama, u Srbiji će u danas tačno u 11 časova početi manifestacije kojima će biti obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.Predsednik Republike Tomislav Nikolić položiće venac na Grob neznanog junaka na Avali u 11 sati, a centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predvodiće premijer Ivica Dačić.
Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda, koju će predvoditi premijer Dačić, predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u 11 sati, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.
Premijer Dačić će, uz pune vojne i državne počasti, položiti vence i odati počast, a ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih DrĹžava, Slovačke, Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije i Češke.
Kako se navodi, prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje.
Širom Srbije, predstavnici organa državne vlasti, udruženja građana i pojednici okupiće se u 11 sati kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.
Ambasadori i izaslanici odbrane Srbije u inostranstvu obići će srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz Prvog svetskog rata, dok će ambasadori u državama u kojima ne postoje srpski vojni memorijali prisustvovati centralnim državnim manifestacijama u glavnim gradovima tih zemalja.
Međunarodni dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u 11 sati u znak sećanja na 1918. godinu, kad je u 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje.
U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu, juče popodne je sa Savske terase Beogradske tvrđave, uz najviše vojne počasti, Gardu VS i intoniranje himne, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, Dan primirja u Prvom svetskom ratu je neradan dan.