Priština: Beograd stoji iza napada

IlPriština je optužila Beograd da stoji iza napada na glasačka mesta u školi „Sveti Sava“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici 3. novembra, piše Koha ditore.„Napad na glasačkom centru u severnoj Mitrovici bio je planiran i stručno organizovan od profesionalaca, iza kojih stoje ilegalne strukture Srbije“, piše prištinski dnevnik.
Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je za list izjavio da se krivica za remećenje izbornog procesa na severu Mitrovice ne može povezati samo s huliganima.
„U opštini Severna Mitrovica, odnosno u školi ‘Sveti Sava’, napad su planirali i organizovali stručni ljudi koji su uništili izborni materijal i pretili domaćim i međunarodnim posmatračima, a odgovornost za to ne može da bude samo na huliganima, i ja mislim da iza ovog akta stoje strukture srpske države“, rekao je Hodžaj.
On takođe smatra da uprkos dogovoru iz Brisela da od 1. septembra na severu ne funkcionišu paralelne strukture iz oblasti bezbednosti, one nisu u celosti rasformirane.
„Imamo informacije da je veliki deo ovih institucija rasformiran, ali jedan njihov deo i dalje funkcioniše iz privatnih kuća s različitim kapacitetima i oblicima delovanja“, kazao je Hodžaj.
Hodžaj kaže da Vlada Kosova poziva Evropsku uniju da detaljno nadgleda ostvarivanje sporazuma između dve zemlje i ističe da izlazak Srba na izbore na severu Kosova znači značajan napredak, ali da rasformiranje paralelnih struktura treba da se stalno prati kako bi se videlo šta je rasformirano a šta je ransformisano u neki drugačiji oblik ili funkciju.
Dnevnik prenosi izjavu tužioca Onsovnog tužilaštva u Mitrovici Ismeta Ujkanija da je jedna osoba za koju se smatra da je iz Beograda posle napada na glasačke centre uhapšena i protiv njega se vodi istraga.
Prema Ujkaniju, tužilaštvo prikuplja informacije o onima koji su izazvali incident u severnom delu Mitrovice na dan izbora 3. novembra.