DANAS SLAVIMO LETNJI ARANĐELOVDAN, SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA

Na ovaj dan mole mu se nerotkinje, žene započinju nešto novo, a devojke igle i vez u ruke ne uzimaju!
rpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila.
Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.
U narodu je ovaj praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.
Arhangel Gavrilo je živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božjem stvaranju sveta i u borbi protiv „palih“ anđela, predvođenih samim zlom – Satanom.
Arhagel Gavrilo je preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja. Slavi se kao anđeo Blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.
Za ovog sveca su vezani mnogobrojni običaji. Devojke ne valja da uzimaju ručne radove u ruke, da šiju i pletu. Ali u narodu je ostalo ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.
Svetom Arhangelu Gavrilu je dobro da se mole nerotkinje, jer se veruje da on donosi „blage“ i lepe vesti.
Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi Sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.
Freska u srednjovekovnom manastiru Mileševa, poznata kao Beli anđeo, jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.
U narodu je današnji praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se vernicima tog dana zabranjuje skoro svaki rad.
Arhangel Gavrilo je često slavljen svetac. Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda.
Sveti arhangel Gavrilo je i simbol dobrote celog čovečanstva – ikona Belog anđela je poslata u kosmos kao simbol ljudskog pozdrava drugoj vasionskoj rasi pošto Sveti Gavrilo je i univerzalni simbol ljubavi, mira i radosti u čovečanstvu. Beli Anđeo je i od strane UNICEF odabran kao simbol Evrope
(Kurir.rs/