"Digitalno doba – veća odgovornost"

JaglandGeneralni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland kaže digitalno doba pruža nove mogućnosti da se političari na vlasti pozovu na još veću odgovornost.Jagland je u Beogradu istakao da bez slobode izaražavanja nema demokratije i da razvoj svakog demokratskog društva zavisi od poštovanja tog fundamentalnog prava.
Otvarajući konferenciju „Sloboda izražavanja i demokratija u digitalnoj eri – mogućnosti, prava odgovornosti“ on je naveo i da je zabrinut za bezbednost novinara i blogera u svetu.
„Moram da priznam da tu kaskamo i moramo da nađemo lek što pre i što hitnije uspostavimo standarde u toj oblasti“, istakao je Jagland, podsetivši na ubistva francuskih novinara u Maliju.
On je rekao i da pored toga što digitalno doba omogućuje da se što više ljudi poveže, za šta imamo primer „tviter“ i „fejsbuk“ revolucije u Moldaviji i Egiptu, ali je ukazao da je potrebno da se „brani privatnost zaštite podataka u digitalnom dobu“.
„Zabrinut sam i zbog nadzora elektronske komunikacije u ime zaštite nacionalne bezbednosti, jer to može da vodi uništvanju demokratije“, rekao je generalni sekretar SE povodom saznanja da su SAD i druge velike zemlje nadzirale mejlove i telefone građana i političara širom sveta.
Prema njegovim rečima, mora da se napravi balans između zaštite nacionalne bezbednosti i demokratije i ljudskih prava.
„Kategorično sam za to da se nikada ne smeju davati ustupci kada je reč o zaštiti ljudskih prava“, naglasio je Jagland.
U tom smislu, on je rekao da pojedinci moraju da razmenjuju mišljenja „bilo da se bore na trgu, virtuelnom svetu ili negde drugde“.
„Govor mržnje utiče na bezbednost i stabilnost društva i Balkan je u tom pogledu imao iskustvo“, rekao je Jagland i dodao da sloboda izražavanja nema zamenu.
On je rekao da su važne tehnologije i komunikacije, ali da one ne mogu da zamene međuljudske odnose.
„Ja sam iz Norveške i odnosi naše dve zemlje uspostavljeni su tokom Drugog svetskog rata kad su zarobljenici Srbije dovedeni u Norvešku da grade puteve za naciste. Te puteve su Norvežani nazvali krvavim putevima, jer su izgrađeni krlvlju mnogih Srba“, rekao je Jagland.
On je poručio da mostovi koji su tada izgrađeni, danas čvrsto stoje.