"Humanitarni računi da budu javni"

SabicPrivatni računi preko kojih se prikuplja novac građana za nečije lečenje u inostranstvu morali bi da budu dostupni javnosti, smatra poverenik Rodoljub Šabić.Šabić je dodao da bi ta obaveza, koja je sada samo moralna, trebalo da se pretvori u zakonsku.
„Gde god se prikuplja novac građana, bez obzira na to po kom osnovu, principi moraju da budu transparentnost i odgovornost“, rekao je Šabić u Jutarnjem programu RTS-a.
Na pitanje da li bi deo nepotrošenih sredstva prikupljenih za transplantaciju srca male Tijane Ognjanović trebalo ustupiti za lečenje druge dece, nakon što je ona preminula 15. jula u bolnici u Hjustonu, Šabić je odgovorio da se time bavi tužilaštvo i da ne želi da o tome spekuliše.
On je izjavio da bi taj slučaj mogao da bude povod da se reši otvoreno pitanje kako da se plati lečenje naših građana u inostranstvu, na koje država izgleda još nema odgovor, kao i pitanje čiji je novac koji se prikupi za te namene.
Ističući da mu izgleda „nesporna moralna obaveza“ da se novac građana koji je ostao na privatnom računu kao nepotrošen vrati, da bi neko drugi dobio priliku da se leči, Šabić je dodao da bi tu trebalo i zakonski intervenisati.
„Ima ljudi koji su spremni da pomognu, ne treba sputavati humanost. Divno je znati da čovek može da pozove u pomoć i da je dobije“, rekao je on, ističući da baš to nameće obavezu da se „isključi mogućnost zloupotreba ili izigravanja poverenja“.
Šabić je naglasio da i država mora da učini dodatni napor da potrebu za prikupljanje sredstava građana za nečije lečenje u inostranstvu što više umanji, a jedan od načina je da za te namene formira svoje fondove, uz uvođenje „više transparentnosti i više reda“.