Држава ће откупити товљенике

Dogovor-ministarstva
Министарства пољопривреде и трговине договорила су се да Влади Србије упуте предлог о натуралном откупу свиња који подразумева замену товљеника свиња за меркантилни кукуруз.
„За реализацију наведеног предлога обезбеђено је 15.000 тона меркантилног кукуруза из републичке Дирекције за робне резерве“, наводи се у заједничком саопштењу два министарства које је објављено након састанка министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић и министра трговине Расима Љајића, преноси Бета.
У саопштењу нису прецизирани услови замене, као ни када би замена могла да почне.
Двоје министара су договорили и наставак рада на проналажењу додатних решења поводом захтева пољопривредника који су незадовољни ситуацијом на тржишту меса и млека, а у оквиру закона и обавеза које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању потписаног између Србије и ЕУ.
Пољопривредна удружења из Мачве и Војводине најавила су раније данас да ће почети блокаду путева у Србији у 11 сати у петак, 13. марта, незадовољни стањем на тржишту млека и меса и нереаговањем државе на њихове захтеве.
Представници тих пољоприврених удружења су рекли агенцији Бета да и поред тога што је предложена откуп свиња, не одустају од блокаде путева, јер нису испуњени сви њихови захтеви, међу којима је и забрана увоза млек и меса и млечних и месних прерађевина.