ЕПС: Домаћи произвођачи могу да учествују на тендеру

EPS-Fonet
Електропривреда Србије негирала је наводе Удружења домаћих произвођача уређаја за мерење струје да су домаћи произвођачи онемогућени да учествују на тендеру за набавку „електричних паметних бројила“.
Из ЕПС-а истичу да нису мењали услове тендера за набавку ИТ и мерне инфраструктуре, уређаја и интеграција, који обухвата и набавку „паметних струјомера“, перноси Бета.
„Током тендерске процедуре није било промене услова тендера, већ је два пута продужаван рок, сада је рок за доставу понуда 1. април, и умањено је потребно искуство у производњи бројила са пет на четири године, а све промене су урађене да би се изашло у сусрет баш домаћим произвођачима. Ове три измене одобрене су по процедури ЕБРД“, наводи се у саопштењу.
Пројекат „ЕПС Метеринг“ чији је део и та набавка, финансира из кредита Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке.
Уз одобрење Владе Србије и ЕБРД, тендер је објављен 15. децембра 2014. године и сву документацију, процедуре, поступке и одговоре на питања надгледа и одобрава та банка, а тендерски поступак се спроводи по правилима ЕБРД.
ЕПС је навела да је тендерску документацију откупило 38 фирми, од чега 20 домаћих, а да Удружење домаћих произвођача које иступа у медијима, није правно лице које је откупило документацију.
„ЕПС стоји иза става да домаћи произвођачи бројила нису онемогућени да учествују на тендеру, те да домаћи произвођачи бројила могу да задовоље техничке услове за испоруку електричних паметних бројила“, пише у саопштењу.
ЕПС указује да свако јавно обраћање, слање писама и објављивање делова тендерске документације у медијима, нарушава тендерску процедуру.
Према условима ЕБРД, ЕПС мора да на транспарентан начин одговара на питања свих учесника, без обзира да ли су домаћи или страни, а ЕБРД даје сагласност на сваки одговор. У року за достављање питања примљено је више од 300 питања потенцијалних понуђача и на сва питања је одговорено.
„То значи да се на питање детаљније објашњава услов или захтев из тендера, али никако не значи измену основног тендерског услова. Тако да одговор на питање није и не може да буде измена тендерске документације“, наводи се у саопштењу.
ЕПС је позвала све учеснике тендера да, уколико сматрају да је тендерска процедура нарушена, искористе право улагања приговора у оквиру јасно дефинисаних тендерских правила са којима су се сложили откупом документације.
ЕПС указује и да тендер за набавку ИТ и мерне инфраструктуре, уређаја и интеграција, није превасходно смишљен за развој домаће индустрије бројила, већ за успостављање свеобухватног информационо-коомуникационог решења и инфраструктуре, за побољшање ефикасности, пуну контролу протока енергије, квалитетну услугу купцима на комерцијалном и јавном снабдевању, за смањење губитака и побољшање наплате електричне енергије.
Удружење домаћих произвођача бројила саопштило је јуче да је домаћим фирмама поново онемогућено учесће на тендеру ЕПС-а за набавку бројила наводећи да је новим објашњењем тендерских услова враћен услов да се од произвођача тражи доказ о продаји по 250.000 бројила годишње током последњих пет година што елиминише могућност сваког учешћа домаћих произвођача на тендеру.
Према ранијим информацијама ЕПС-а, планирана је набавка око 250.000 бројила за домаћинства и 7.000 мерних система за велике потрошаче.