Проблеми са клизиштима, расте водостај река

Ljig
Због веће количине кише и снега на подручју општина Бајина Башта и Љиг активирано је више клизишта. На подручју Лучана порастао је водостај на Бјелици за 50 центиметара, а на Западној Морави од једног метра.
Директор бајинобаштанске Дирекције за изградњу Душан Глишић рекао је Танјугу да највише проблема има у приградском насељу Вишесава где клизиште угожава 5-6 кућа које се налазе испод њега.
„Ситуација се редовно прати, али за сада нема потребе за евакуацијом мештана“, каже Глишић.
Највеће клизиште у бајинобаштанској општини је на путу између Костојевића и Дуба у месту Царевац.
„Пут Рогачица-Дуб је званично затворен за саобраћај. Екипе ужичких Путева су дежурне 24 сата и раде на отклањању одрона, а полиција повремено пропушта возила у зависности од ситуације“, истиче Глишић.
На овој деоници пута у месту Дракшин већа количина земље затворила је поток и направљено је језеро дубине три метра, које прети да угрози део пута од Рогачице ка Ужицу, каже Глишић.
Проблема са клизиштима има и у Бесеровини, где је угрожен стуб далековода. Активирано је и старо клизиште у Дубрави које угожава три домаћинства, као и у Обајгори у непосредној близини две куће и у селима Овчина и Гвоздац.
Пораст броја клизишта у Љигу
Број клизишта у Љигу се и даље повећава и сада их има око стотину, потврдио је јутрос Танјугу председник те општине Драган Лазаревић.
„У прилог нам не иде ни киша која од синоћ пада и узроковаће највероватније и појаву нових“, рекао је Лазаревић. Према његовим речима најтежа ситуација је у селу Бранчић где је угрожено седам објеката.
Подсетио је да је захтев за помоћ послат Канцеларији за обнову и развој, министарству саобраћаја и инфраструктуре и министарству за ванредне ситуације, јер је Љиг мала локална самоуправа која не може да се избори са насталим тешкоћама.
Житељ Бранчића Славиша Алемпијевић каже да је његова кућа већ почела да пуца, будући да се налази на тридесетак метара од брда које је сваког јутра све ближе објектима.
„Пут нам је одсечен тако да не можемо чак ни тракторима да приђемо кући те смо принуђени да пешачимо „, рекао је Алемпијевић за Танјуг.
У истој слитуацији је и његова презимењакиња Радојка, која има седмочлану породицу. Највише страхује за децу, машине и стоку.
Иначе, на подруцју љишке општине на снази је и даље ванредна ситуација у седамнаест месних заједница од укупно 26.
Расте ниво Бјелице и Западне Мораве
Због отапања снега и кише која је падала више од 10 сати на подручју Лучана порастао је водостаја на Бјелици за 50 центиметара, а на Западној Морави од једног метра, изјавио је начелник Одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић.
Ти нивои се полако приближавају упозоравајућим, па су обавештене све надлежне службе и стање се прати не само на овим рекама, него и на свим водотоковима у округу, додао је Броћић.
„За сада постоји могућност плављења само пољопривредног земљишта, али не и објеката, а даља ситуација зависиће од нових падавина и брзине отапања снега“, изјавио је Броћић за Танјуг.
Према његовим речима, у Чачку није било већих проблема, а најозбиљније стање у Моравичком округу је на подручју Драгачева.
Водостај Бјелице у Гучи је већ пет сати на истом нивоу, што значи да је талас кренуо ка бранама на Западној Морави, каже начелник и додаје да су Србијаводе у контакту са тамошњим особљем, јер заједнички управљају хидроелектранама.