Francuska desnica će biti razbijena

francuskaGrupice krajnje desnice biće svakako razbijene, jer Francuska mora da bude neumoljiva prema tim pokretima, kaže francuski ministar policije Manuel Vals.Upitan na radio stanici RMC o mogućem razbijanju grupa ekstremne desnice nakon smrti 18-godišnjeg Klemana Merika, studenta koji je bio aktivista levice, posle tuče sa skinhedsima u Parizu, Vals je rekao da će to nesumljivo biti učinjeno, ali da treba malo vremena, mnogo odlučnosti, ali i metode i poštovanja procedura, prenosi AFP.
„Nažalost, ta vrsta pokreta se ponovo javlja“, dodao je Vals koji je naveo cifru od nekoliko stotina pojedinaca, ali veoma agresivnih, kao i rasistički, antisemitski i homofobno nastrojenih koji osporavaju autoritet Republike, čak žele svrgavanje.
On je naglasio da država treba da bude nemilosrdna, da uništi te ideje i grupe, a što se tiče pojedinaca, njih treba osuditi. „Tačno je da već više sedmica, već više meseci, primećujemo grupe krajnje desnice na protestima protiv braka za sve i da su te grupe opasne“, rekao je Vals.