Фредхајм: Потребна примена закона

OveFredheim1 (1)
Влада Србије предузела је реформске потезе у 2014. години, а сада је потребан заједнички напор да се усвојени закони примене како би се побољшали услови за инвестирање, изјавио је потпредседник Савета страних инвеститора (ФИЦ) у Србији Уве Фредхајм.
Уве Фредхајм је агенцији Бета рекао да ФИЦ гледа позитивно на то што Влада Србије ради на завршетку приватизације и што је изменила законе о стечају и раду.
„Са стране законодавног оквира Влада је направила веома позитивне потезе, али је сад потребан заједнички напор да се ти закони и примене у реалности. Реч је о јавној администрацији, бирократији, регулаторним телима, мора се направити помак јер се још споро напредује“, рекао је Фредхајм.
Истиче да су предвидивост законодавног оквира и обезбеђивање макроекономске стабилности битни услови за поверење инвеститора.
Фредхајм је рекао да када се говори о економској ситуацију у Србији за 2015. годину најбољи опис очекивања би био „опрезни оптимисти“.
Понавља да би главни задатак Владе Србије у 2015. години требало да буде смањење буџетског дефицита и то на такав начин да се избегну примамљива краткорочна решења.
„Компаније у Србији се боре са профитабилношћу. Ако се повећа опорезивање смањиће се воља за инвестирањем, тако да је једна од порука ФИЦ да се Влада уздржи од повећања пореза“, рекао је Фредхајм који и генерални директор Теленора у Србији.
Фредхајм је истакао и да ће смањење буџетског дефицита уз приватизацију државних компанија бити највећи изазови за Владу Србије у 2015. години.
Савет страних инвеститора у Србији окупља више од 130 компанија, које су уложиле више од 22 милијарде евра, учествују са 18 одсто у БДП и запошљавају више од 96.000 људи.