GRAĐENA VEKOVIMA, NESTALA ZA 2 SATA

Požar potpuno uništio katedralu Notr Dam, simbol Pariza i čitave Francuske! Crkvu 2018. posetilo 13 MILIONA LJUDI!
Pariska katedrala Notr Dam koju je sinoć zahvatio veliki požar, usled čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.
Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim delom je završena tačno sto godina kasnije. Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vreme u kojem je građena – duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara.
Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih delova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti. Kao i mnoge druge crkve u Evropi i Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika i skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen.
Tokom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi. Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je i dalje u toku. Katedralu je vatra uništila za samo dva sata.
Sredinom 19. veka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. veku usledile su još dve velike obnove.
Međutim, crkveni službenici su upozoravali da je katedrali, koju godišnje poseti oko 12 miliona ljudi (više nego Ajfelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.
Zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar rekao je za BFMTV da specijalne ekipe pokušavaju da spasu umetnička i druga dela neprocenjive vrednosti koja se nalaze u katedrali.
Ovu 850 godina staru građevinu koja je jedan od simbola Pariza, prema navodima svetskih medija 2018. godine posetilo je više od 13 miliona ljudi.


Izvor:Kurir.rs