Haos sa overama knjižica u RFZO

KnjiziceDugi redovi za overu zdravstvenih knjižica na šalterima Republičkog fonda za zdravsteno osiguranje širom Srbije traju već danima.Krivica je u Centralnom registru koji ne funkcioniše. Nadležni, međutim, tvrde da će problem biti rešen već sutra.
U Novom Sadu redovi za overu knjižica su i ispred zgrade Zavoda ta zdravstveno o siguranje. Na stotine ljudi već danima pokušava da overi zdravstvenu knjižicu i po nekoliko dana vraćaju se neobavljena posla.
Iz Republičkog fonda za zdravsteno osiguranje poručuju da građani ne zaslužuju takav tretman. Ističu da su već danas uspeli da smanje gužve na nekim šalterima u Beogradu i obećavaju da će građani već od sutra moći da overe zdravstvene knjižice, bez dugog čekanja u redovima.
„Sklonili smo probleme sa naših šaltera. Omogućili da u toku današnjeg dana, sutrašnjeg i subote, kada ćemo raditi, budu obrađene sve prijave koje su zbog ovog zastoja koji je nastao bile neobrađene. S druge strane, ni jedna od prijava koja je predata neće biti obrisana. Slaćemo ih centralnom registru“, kaže Zoran Vlahović, izvršni direktor za sprovođenje zrdavtsvenog osiguranja.
Petar Stojković, direktor Sektora za zdravstveno osiguranje, kaže da bi trebalo da postoji bolja organizacija u radu Centralnog registra. On dodaje da bi na taj način bile izbegnute neprijatne situacije. „Treba da se stvori jedinstvena baza podataka koja bi olakšala ostvarivanje svih prava i u krajnjoj liniji postigao efekat da se kroz objedinjavanje podataka i njihovu kontrolu uradi i bolja kontrola doprinosa i bolja njihova naplata“, ističe on.
U međuvremenu, Republički fond za zdravstveno osiguranje odlučio je danas da zdravstvene knjižice overava na isti način kao i pre 3. avgusta, kada je u rad uključen portal Centralnog registra. RFZO je takvu odluku doneo, kako je saopšteno, jer je portal Centralnog registra, uključivanjem u sistem rada, 3. avgusta, stvorio ozbiljne smetnje u funkcionisanju ukupnog informacionog sistema, što je za posledicu imalo i duge redove ispred šaltera RFZO-a i višesatno čekanjegrađana Srbije.