"Hrvatska bliža BiH nego Sloveniji"

HrvatskaHrvatska je po pitanju korupcije bliža Bosni i Hercegovini nego Sloveniji, konstatuje bečki dnevnik „Standard“ povodom pristupanja nove članice EU.„Prošla su vremena kada je Ivo Sanader mogao da se busa skupim satovima, a i pored toga postoji korupcija u sada 28-oj članici EU“, naglašava list.
Prema indeksu o korupciji Transparensi internešenela Hrvatska se nalazi na 62 mestu od 176 država, i time daleko lošije je rangirana od susedne države članice EU Slovenije (37) ili Madjarske (46), ali bliže Bosni i Hercegovini (72).
„Podmićivanje je danas suptilnije. Ja to nazivam tihim podmićivanjem“, objasnio je listu jedan neimenovani menadžer. On je istakao da, ako ništa ne napreduje kod ustanova, onda to predstavlja signal da mora „nešto da teče“.
Prema njegovim rečima koristi se pozicija moći, dodajući da postoji neravnomerno raspodeljena moć, jer veći deo društva mora da učestvuje u korupciji, a manja elita je drži kao taoca, konstatovao je menadžer.
Posebno poreske ustanove u Hrvatskoj, kako ističe „Standard“ su poznate po netransparentnosti. List podseća da su na političkom nivou usvojeni zakoni, na primer onaj o transparetnijem finansiranju stranaka.
„Standard“ nagalašava da je posebno u vreme valadavine Jadranke Kosor borba protiv korupcije bila na prvom mestu.