SAD: Odgovori EU diplomatskim putem

SADNSA, služba koja je navodno špijunira vrh EU, sinoć je odgovorila da će američka vlada odogovoriti na te optužbe „putem diplomatskih kanala“.Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država ostali su tokom jučerašnjeg dana uglavnom nemi na medijske navode evropske štampe da su njene bezbednosne službe prisluškivale kancelarije i kompjuterske mreže EU.
„Nećemo javno komentarisati o pojedinim navodnim obaveštajnim aktivnostima, sem što možemo da kažemo da SAD prikupljaju obavaštajne podatke u inostranstvu na način kako to rade i sve ostale države“, navedeno je u saopštenju.
Jedini koji se juče oglasio, gostujući na SiBiEs (CBS) televiziji, bio je bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majkl Hejden, koji je rekao da Evropljani „prvo moraju da pogledaju šta rade njihove sopstvene vlade“.
Hejden, koji je bio direktor CIA tokom administracije predsednika Džordža Buša mlađeg, kazao je da je više godina van službe i da ne zna da li su tačni navodi nemačkog Špigla o prisluškivanju, dodavši da ne može ni da ih demantuje ni da ih potvrdi.
Evropska unija saopštila je u nedelju da čeka odgovor Vašingtona o navodima da je špijunirao njene kancelarije, a Nemačka je posebno od SAD zatražila hitno objašnjenje, ističući da takva praksa podseća na hladni rat.
Prema najnovijim tvrdnjama koje se pripisuju odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu, Špigl je objavio da je Amerika prisluškivala kancelarije EU u Briselu i SAD putem mikrofona postavljenih u diplomatskoj misiji u Vašingtonu i računarske mreže.
Sličnom nadzoru je bila podvrgnuta i delegacija EU u Ujedinjenim nacijama, tvrdi nemački list, ističući da ove navode zasniva na poverljivim dokumentima, od kojih je do nekih došao preko Snoudena, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, pošto su SAD izdale nalog za njegovo hapšenje.