IMENOVAN ČUVAR TRONA Sinod SPC upravo odlučio ko će zamenjivati patrijarha

Na upravo završenoj sednici Sinoda SPC mitropolit dabrobosanski Hrizostom izabran je za čuvara patrijaršijskog trona, do izbora novog poglavara Crkve, saznaje „Blic“.

Mitropolit Hrizostom je još sinoć doputovao u Beograd.

Prema pravilima SPC, ulogu čuvara trona preuzima najstariji mitropolit, a to je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Patrijarh srpski prema Ustavu SPC trebalo bi da bude biran najdalje tri meseca od kako se uprazni presto. Do tada čuvar trona po pravilu je najstariji mitropolit, danas dabrobosanski Hrizostom.

Novi patrijarh biraće se između trojice kandidata izabranih na Saboru tajnim glasanjem i apsolutnom većinom. Budući patrijarh se može birati između aktivnih episkopa koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina.

Vladika Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovac. Za Mitropolita dabrobosanskog izabran je u maju 2017. godine odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Patrijarh Irinej preminuo je danas u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.