Интервју:Александар Вучић

3380943_aleksandar-vucic.
Премијер Александар Вучић каже за РТС да без подршке грађана Влада не би имала снаге да спроведе велике реформе. Влада ради одговорно и марљиво, а кључна политичка филозофија је подизање економије на здраве ноге, каже Вучић.
Председник Владе Србије каже да је задовољан радом Владе, својим тимом и позива друге људе, чак и политичке неистомишљенике, да дају свој допринос јер, како каже, имамо историјску шансу да нешто променимо.
„Позивам људе који другачије мисле па и оне који лично мене не могу да поднесу, да нам се прикључе, да од Србије направимо модерну и пристојну земљу“, истакао је премијер у емисији Око на РТС-у.
Вучић наводи да је Влада радила марљиво и посвећено и да је поуздан партнер, што потврђује и позитивна оцена ММФ-а за српски буџет за 2015. годину.
„И Рузвелт је једном рекао да постоје увек они који критикују, они који свуда налазе ману, који кажу да би увек урадили боље од вас. Али слава припада онима који греше, који направе много грешака, али који много раде“, подсећа премијер.
Према Вучићевим речима, његова лична сатисфакција је у одговорности, озбиљности и раду и додаје да га празници не занимају.
„Мене занима какав резултат можемо да оставимо на крају. Тај лутерански приступ – да не тражите опроштај за грехове и да се трудите и својим радом покажете шта можете да промените“, наводи Вучић.
Говорећи о критикама за економске реформе које Влада спроводи, а које долазе унутар граница Србије, премијер наводи да је то увек тако јер „увек они који су са стране, попут ММФ-а, имају ширу и бољу слику онога што се ради“.
„Према званичним подацима, незапосленост је пала за 6,88 одсто, што је 54.581 човек мање на бироу“, каже премијер.
Председник Владе напомиње да и ММФ тражи да се реше питања предузећа у реструктурирању, како би економију подигли на здраве ноге и да је то „кључна филозофија српске политике“.
„Кључно питање је зашто смо изабрали овај пут. Да нисмо, имали бисмо исте резултате као у Грчкој иако мислим да је Самарас био одличан премијер јер је Грчку извео на прави пут“, наводи Вучић.
Премијер каже да је најважније у Србији развити предузетнички дух, јер без развоја приватног сектора нема укупног друштвеног и државног развоја.
„Приватни сектор изискује да радите. Морамо да подстакнемо вредне људе. Морамо да научимо људе да ће држава помоћи на различите начин, да разговарамо и са банкама“, наводи Вучић.
Говорећи о продаји Железаре, Вучић истиче да је то предузеће кичма индустријске Србије данас и да вреди више него оно што можемо у пољопривреди да урадимо и извеземо.
Подсећа да је крај тендера за Железеру 5. или 6. јануар и да ће се тек тада извесније знати шта ће бити даље.
„Лично сам одржао 31 састанак везан за Железару. Ближи се крај и видећете бројне резултате“, каже Вучић.
Према његовим речима, не организује се никакво славље, „али ако то буде успешно, надам се да ЕУ неће да нам прави проблеме“ и додаје да ће у том случају позвати грађане Србије на славље.
Говорећи о хемијском комплексу, Вучић наводи да је са председником Русије Владимиром Путином о томе разговарао неколико пута, и да је близу решења.
Плате и пензије неће бити више смањиване
Премијер истиче да плате и пензије у Србији више неће бити смањиване и апелује на грађане да се стрпе још две године, јер ће тада моћи да виде прве позитивне резултате.
Према његовим речима, тада ће грађани моћи да анализирају шта су донеле мере фискалне консолидације које Влада спроводи.
„Видећете на шта ће Србија личити за пет година, а видећете и на шта ће личити земље које нису имале храбрости да истрпе политичке притиске и критике“, истиче Вучић.
Говорећи о страним инвестицијама, премијер је нагласио да никада неће одустати да инвеститорима нуди субвенције какве им нико неће понудити у земљама региона само да би инвестирали у Србију, иако ћемо, како је рекао, ту имати проблем са ЕУ.
Србија јесте земља недовољно развијеног капитализма у којој, нажалост, није прихваћена тржишна привреда у правом смислу те речи.
„Штитићемо интересе Србије“
Говорећи о украјинској кризи и могућем ултиматуму Србији да уведе санкције Русији, премијер наводи да данас нико не разговара језиком ултиматума.
„Сви знају да је Србија стуб стабилности и да би се тим чином порушио тај стуб“, наглашава Вучић.
Према његовим речима, стабилност је за Србију најважније питање, па ће због тога сви, као и до сада, штитити интересе Србије.
„Од страних дипломата нисте чули да сам фин и добар кад другачије причају, ни они са Истока и ни са Запада. То је мој посао и ништа ме друго не интересује. Грађани ме за то скупо плаћају“, наглашава Вучић.
„Највећи страх нису претње украјинским сценаријом, оне из унутрашње политике. Не брине ме то, уопште. Брине ме чињеница да не можемо да утичемо на сукобе у Украјини, а веома се плашим почетка пролећа и краја зиме и шта ће се даље збивати“, истиче премијер Вучић.
Премијер каже да би волео да Немачка, Француска и Италија буду Србији оно што је Немачка била Хрватској за улазак у Европску унију, „а покушаћемо да то буде и Велика Британија“.
„Положај Србије је ојачан управо зато што су те државе веома снажно браниле интересе Србије и када је требало да нам се уруче демарши о разним питањима – једна од тих земаља је увек стала уз Србију“, поручује Вучић.
„Са Николићем сам пријатељ“
Премијер Вучић истиче да има добре односе са председником Србије Томиславом Николићем, као и да, док год је у Влади, министар спољних послова Ивица Дачић има његово поверење.
Вучић наводи да су његови односи с Николићем добри, да разговарају о свим проблемима, да не морају увек исто да мисле, али да су пријатељи и да га веома погађају кампање које се воде „против њега (Николића) и његове породице“.
На питање да ли може да га заштити од тих напада, Вучић пита како то може да уради када је и његовог брата „изубијала полиција“, а онда се „неки смеју и кажу где му је лична карта“.
„Нека нас ударају, ми смо ту да примамо ударце, наше је да бринемо о Србији“, истиче Вучић и примећује да се сада прича и о томе како му је брат био у Мионици.
Како каже, није брата поставио ни на какво високо место нити је икакав функционер, као што је лидер ДС-а поставио своју сестру у амбасаду у Италији иако није знала италијански језик.
На питање о поверењу Ивици Дачићу, Вучић истиче да СНС има лагодну већину у парламенту и додаје да док је Ивица Дачић у Влади – значи да ужива његово поверење.
„Ако у Влади не буде – значиће да више не ужива то поверење“, каже Вучић.
Премијер Вучић најоштрије осуђује напад на одборника ДС-а у Мионици током одржавања превремених локалних избора и поручује да то више никада не сме да се понови.
„Као председник Владе то нећу дозволити и за то неко мора да одговара. То никада и нигде не сме да се догоди“, каже Вучић и додаје да је због тога требало још јуче оштрије реаговати.
„Шешеља требало да пусте и раније“
Премијер Србије Александар Вучић каже да се није чуо са лидером радикала Војиславом Шешељом после његовог пуштања из Хашког трибунала, мада не би имао проблем да то учини.
Вучић наводи да се као председник Владе трудио да штити српске грађане у Хагу и да је Влада Србије дала све што је од ње тражено.
„Поштовали смо његову (Шешељеву) вољу и захтеве како да се односимо према ономе што је Хашки трибинал радио, јер је наше да поштујемо наше грађане и за сваког грађанина тако радимо“, наводи Вучић.
На питање да ли очекује да из Хашког трибунала стигне захтев за хапшење лидера радикала и његово враћање у Хаг, Вучић каже да не очекује такав сценарио.
„Волео бих да видим да неко дође с таквим захтевом па да га питам – шта сте то радили, и да нам то објасни“, рекао је Вучић.
На питање да ли је неувођење санкција Русији разлог да Шешељ из Хашког трибунала буде пуштен у Србију, Вучић истиче да не жели да се бави тим питањем.
Према његовим речима, на то питање би требало да одговоре они који су га пустили, као и на питање зашто га нису пустили раније.
„Ако је било разлога за пуштање, требало је раније да га пусте“, закључује Вучић.