"Istorijski dan za Srbiju"

FILE - DACIC - VUCIC - BAROZO „Dobar dan, dobro došli. Ovo je istorijski dan za Srbiju i EU“, rekao Štefan File na srpskom jeziku. I Dačić i Vučić ponovili plan da Srbija bude u EU do 2020.Nakon Međuvladine konferencije, kojom je i zvanično Srbija počela pregovore o članstvu u EU, u Briselu je održana zajednička konferencija za novinare, na kojoj su govorili ministar spoljnih poslova Grčke, Štefan File, evropski komesar za proširenje, premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.Nakon ministra spoljnih poslova Grčke, koja predsedava EU, Evangelosa Venizelosa, koji je pozdravio početak pregovora Srbije sa EU, na konferenciji je govorio evropski komesar Štefan File, koji je svoj eobraćanje započeo na srpskom: „Dabar dan, dobro došli. Ovo je istorijski dan za Srbiju i EU.“
Dalje obraćanje je nastavio na engleskom, poručivši da je Srbija napravila mnogo velikih koraka, a da je danas simbolično napravila i korak na pravom putu ka EU, u godinama koje dolaze.
Srbija je, kako je rekao File, zaslužila ovaj korak, zahvaljujući napretku koji je učinila u vidu progresa, Ključ su, kako je istakao komesar za proširenje, reforme u mnogim segmentima, a pogotovo ogroman napor koji je učinjen u odnosu sa Kosovom.
Ipak, čeka nas težak rad, mnogo izazova. Prvo, Beograd mora da ostane u potpunosti posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i poštovanju dogovorenog, a zatim i da nastavi da radi po tačkama pregovaračkog procesa, rekao je File i naglasio da će posebno važni biti poglavlja 23 i 24.