Vlada vraća "zarobljene" radnike

SociNaši građevinski radnici koji se nalaze u Sočiju bez dozvola za rad i novca biće danas prevezeni u Beograd, specijalnim avionom.Vlada Srbije odlučila je da danas čarter-letomhitno bude prebačeno više od sto radnika. Osim njih, biće vraćeno i oko 20 radnika državljana Bosne i Hercegovine.
Avion „ER Srbia“ bi, kako je planirano, trebalo iz Beograda za Soči da poleti oko 15 časova, saopštila Kancelarija za saradnju s medijima posle jutrošnje sednice vlade.
Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izjaviio je za Politiku da se intenzivno traži rešenje sa Vladom Srbije za oko sto radnika iz Srbije koji se trenutno nalaze u Sočiju. U toj grupi, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude i 20 radnika iz Republike Srpske, odnosno BIH.
Ambasador Terzić kaže da nadležni u Srbiji imaju izuzetnu saradnju sa ruskim vlastima, i očekuje da će nastali problem biti vrlo brzo rešen.
Podsetimo, ovo nije prvi put da su naši radnici, koji su preko građevinskih firmi angažovani na izgradnji zgrada za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ostavljeni na cedilu, bez radnih dozvola, novca, adekvatnog smeštaja. Neki od njih imali su čak i problema sa policijom, upravo zbog toga što nisu imali adekvatne vize i dozvole za rad u Rusiji.
Oni su se javnosti obratili putem medija, u nekoliko navrata, a poslednji put javilo se oko 30 radnika koje su ruske vlasti stavile u pritvor.
Iako je agencija preko koje su otišli da rade u Soči, „Hej ju“ u nedelju saopštila da su radnici u Rusiju poslati sa papirima, juče je iz Ministarstva rada saopšteno da to nije tačno, odnosno da agencija nije radnicima dala neophodna dokumenta, odnosno da ih je u Rusiju poslala na rad na crno. Zbog toga je najavljeno da će u tu agenciju biti poslate dve inspekcije.