"Izbori na KiM ne mogu da propadnu"

Milivoje MihajlovicDirektor vladine Kancelarije za medije Milivoje Mihajlović uveren je da će se Srbi odazvati na izbore na KiM 3. novembra i da oni ne mogu da propadnu.„U ovom trenutku mislim da ti izbori ne mogu da propadnu bez obzira na sva ometanja koje imaju i sa jedne, i sa druge strane Ibra“, istakao je Mihajlović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
Mihajlović je podsetio da se još uvek vode razgovori u Briselu i da ima problema oko nekih ključnih stvari – glasačkih listića, biračkih odbora i članova izbornih komisija i rekao da očekuje da „EU preseče u poslednjem momentu“ i doprinese regularnosti izbora.
Problemi, kako smatra, govore o snažnom otporu Prištine prema tim izborima i strahu od srpskog učešća na lokalnim izborima. Reč je o strahu da „neki Srbi“, koji su do sada podizali barikade i bunili se protiv prištinskih vlasti, ođednom preuzmu vlast u pojedinim opštinama, rekao je Mihajlović.
On je dodao da se pokušava na svaki način dezavuisati izborni proces kao jedan od bitnih elemenata Briselskog sporazuma, da se zato postavljaju prepreke u pripremama za izbore.
Mihajlović je rekao da zato postoji „necivilizacijski odnos“ prema ljudima iz Srbije, koji dolaze na Kosovo da razgovaraju i objasne ljudima zašto je potrebno izaći na te izbore, čemu Priština pruža otpor i suprotstavlja se Briselskom sporazumu, iako je jedna od njegovih potpisnica.
Na pitanje o izjavi kosovskog premijera Hašima Tačija da će ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin biti uhapšen, ako dođe na Kosovo u uniformi rezerviste, Mihajlović je odgovorio da je to „pokušaj da se nađe izlaz iz ove situacije i to je zapravo signal Briselu da je Priština kooperativna“.
Mihalović je ocenio da ima mnogo otpora i među Srbima na severu Kosova i Metohije, zbog nekih političkih opcija kojima ne odgovara da se uspostavi normalna vlast u opštinama i koji imaju jak politički izgovor za neizlazak na izbore, ali da će u nedelju proteći sve u najboljem redu.
„Najvažnije da ne bude incidenata i da što više ljudi izađe na izbore i da izabere prave predstavnike i da ti izbori imaju i legitimitet i legalitet“, naglasio je Mihajlović i dodao da očekuje da će tehnički pregovori u Briselu o Kosovu biti nastavljeni i danas.