Izveštaj EK predstavljen Odboru

Devenport Šef delegacije EU u Srbiji izjavio da su u toku pripreme prve međuvladine konferencije koja će biti organizovana posle Evropskog saveta, najkasnije u januaru.Sednica Evropskog saveta biće održana 20. decembra.
Makl Devenport je na predstavljanju izveštaja EK o napretku Srbije u evrointegracijama pred Odborom za evropske integracije u Skupštini Srbije rekao da je Srbija preduzela važne korake u cilju unapređenja odnosa sa susedima i napredak u dijalogu sa Prištinom.
„Vlada Srbije jasnije nego bilo koja prethodna je postavila članstvo u EU kao najviši prioritet i EU odgovara na to na pozitivan način“, poručio je Devenport.
Šef delegacije EU u Srbiji je kazao da je Briselski sporazum stvorio novu atmosferu i doprineo da se napredak Srbije vidi ne samo u Briselu već i na drugim mestima u EU.
Devenport je rekao da ohrabruje ozbiljnost u nastojanju da se taj sporazum sprovede i ponovio da podržava Srbiju u daljem napredovanju.
On je konstatovao da je u toku prva faza skrininga i najavio narednu fazu u decembru, kada će predstavnici vlade Srbije učestvovati u bilateralnom skriningu.