Sirija: Tim radi, a padaju bombe

Sirija 1Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) saopštila je danas da je obavila inspekciju gotovo polovine sirijskog hemijskog arsenala.„Obavili smo blizu 50 odsto rada na verifikaciji postrojenja za koja smo dobili nadležnost“, izjavio je za novinare politički savetnik OPCV za Siriju Malik Elahi.
Uprkos napretku u uništavanju sirijskog hemijskog oružja koje treba da bude obavljeno do sredine 2014, Elahi je rekao da ta međunarodne misija i dalje strahuje za svoju bezbednost u ratnoj zoni.
Nekoliko automobilskih bombi je u subotu eksplodiralo u blizini hotela u Damasku, u kojem su smešteni inspektori, a u sredu noću su pale granate, dodao je Elahi koji je savetnik generalnog direktora OPCV Ahmeta Uzumčua. On je, kako je rekao, uveren da će OPCV uspeti da ispuni sve rokove za uništavanje sirijskog hemijskog arsenala, uprkos teškoćama sa kojima se suočava na pojedini lokacijama na spornoj teritoriji ili onoj koja je rukama pobunjenika.
OPCV je u sredu saopštio da je obavio inspekciju 11 od 20 lokacija koje je Damask identifikovao i uništio hemijsko oružje i opremu na šest lokacija. Inspektori „dobro napreduju“ u naporima da te lokacije učine neoperativnim, mada je „nekoliko“ lokacija i dalje nepristupačno iz bezbednosnih razloga, rekao je Elahi.
Ta organizacija sa sedištem u Hagu, koja je prošle sedmice dobila Nobelovu nagradu za mir i Ujedinjene nacije imaju zajedno oko 60 stručnjaka koji rade u Siriji na uništavanu hemijskog oružja.
Sirija mora da dostavi OPCV plan za uništavanje svojih zaliha od 1.000 tona hemikalija do 27. oktobra – mesec dana od donošenja rezolucije Saveta bezbednosti.
Prema sporazumu Rusije i SAD, Sirija mora da do 1. novembra uništi ili učini neuopotrebljivim sva postrojenja za proizvodnju hemijskih agenasa i oružja, a do sredine 2014. mora da uništi svoj celokupan arsenal hemijskog oružja, uključujući municiju, skladišta i istraživačke centre. Rusija i SAD, koje su donele plan za uništavanje, još uvek rade sa OPCV na tome kako uništiti to hemijsko oružje.
Rusija je predložila da se u Siriji izgradi najmanje jedan pogon za spaljivanje, ali stručnjaci OPCV i UN nisu sigurni da takav pogon može biti instaliran dok traju sukobi koji su od marta 2011. odneli više od 100.000 ljudskih života.