Janukovič pod zaštitom Rusije

JanukovicBivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, za kog ruski mediji pišu da ga krije Kremlj, poručio da je još uvek predsednik. Rusija mu obećala zaštitu.U saopštenju koje su pod oznakom hitno preneli svestki mediji, Janukovič kaže da sebe još uvek smatra legitimnim predsednikom Ukrajine, istovremeno upozoravajući na „unutrašnji vojni konflikt“. On je takođe zatražio od Rusije da mu obezbedi zaštitu „zbog akcija ekstremista“, koji su zauzeli vlast u Ukrajini.
Tu pomoć od Rusije će i dobiti, jer su vlasti Rusije prihvatile njegovu molbu, navodi Interfaks pozivajući se na izvor u državnim organima Rusije.
„U vezi sa tim što je predsednik Janukovič zatražio od vlasti Rusije da mu osiguraju njegovu ličnu bezbednost, saopštavam da je taj zahtev odobren na teritoriji Rusije“, rekao je taj izvor.
U međuvremenu, ruski mediji pišu da je Janukovič viđen upravo u Rusiji, u jednom moskovskom hotelu, a da je u međuvremenu prebačen na drugu lokaciju, odnosno u jednu rezidenciju koja pripada zvaničnim Kremlju.
Svrgnuti predsednik, koji je pobegao iz Ukrajine, ranije je osudio sve odluke privremene ukrajinske vlade kao nelegalne i dodao da nemiri u ukrajinskoj prestonici Kijevu imaju sva obeležja puča.
On je u najnovijoj izjavi rekao i da nije naredio ukrajinskoj vojsci da se umeša u sukobe demonstranata i policije u Kijevu, koji su na kraju odneli više desetina života, a grad pretvorili u ratnu zonu, kao što in sada ne izdaje takvo naređenje.
On je ukazao i na područje Krima, čije stanovništvo odbija da prihvati „haos“ iz Kijeva i odluke tamošnjih lidera „koje su izabrali navijači“.
Za to vreme, situacija u ukrajinskom regonu Krim se veoma zaoštrila, jer je nakon jučerašnjih demonstracija proruski i prozapadno orijentisanih građana došlo i do sukoba u kom je, po zvaničnim podacima, staradalo dvoje ljudi, dok j enjih 35 povređeno.Takođe, jutros je grupa naoružanih ljudi zauzela regionalni parlament, zarobila poslanike i na vrh zgrade istakla rusku zastavu.
Počelo je i „zveckanje oružjem“ jer se na Krimu nalazi ruska pomorska baza koju će Moskva braniti po svaku cenu, istaknuto je danas iz Ministarstva odbrane Rusije. Jutros je izdato naređenje da se borbeni avioni rasporede duž zapadne ruske granice i oni su stavljeni u stanje borbene gotovosti.
Istovremeno mornari ruske Baltičke i Severne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vežbe kako bi se proverila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje.