Južna Koreja: Hakerski upadi

HakeriVlasti u Seulu izdale su danas, na 63. godišnjicu početka Korejskog rata, upozorenje zbog hakerskih upada i obaranja više sajtova državnih institucija.„Vlada može da potvrdi da je izveden napad neidentifikovanih hakera koji su doveli do obaranja nekoliko sajtova, uključujući i sajt predsedničke Plave kuće“, saopštilo je ministarstvo nauke.
Upozorenje na hakerske napade podignuto je sa nivoa jedan na nivo dva, od ukupno pet nivoa upozoravanja, prenosi AFP.
Na meti hakera našli su se sajtovi nekoliko južnokorejskih medija i vladinih agencija, uključujući i ministarstvo unutrašnjih poslova i sajt vladajuće partije.
Ministarstvo nije navelo ko bi mogao da stoji iza ovih napada, a istraga nedavnih hakerskih upada na južnokorejske sajtove pokazala je da njeni počinioci dolaze iz Severne Koreje.
Na nekim sajtovima hakeri su postavili obaveštenje da su deo globalne hakerske grupe „Anonimusi“, a na pojedinima su postavljene poruke u kojima se hvali severnokorejski lider Kim Džong-un.
„Anonimusi“ su na svom Tviter nalogu odbacili umešanost, ali su naveli da su uspeli jutros da hakuju nekoliko severnokorejskih sajtova, uključujući i sajt zvanične novinske agencije KCNA i vladajuće partije Rodong Sinmun. Napadi hakera, koji su u koordinisanom talasu krenuli rano jutros, izvedeni su na dan 63. godišnjice početka Korejskog rata 25. juna 1950. godine.