Kostić o maturi: U toku je istraga

prijemni 2Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić izjavio je danas da bi onaj ko se drznuo da udari na državnu maturu trebalo da odgovara i da su u toku istražne radnje.Gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, Kostić je rekao da su učinjena dva krivična dela krađa i falsifikat testova, što bi trebalo da ispita i tužilaštvo, zbog čega je jedina prava i valjana odluka bila odlaganje testa iz matematike.
On je rekao da je radnica, koja je radila u štampariji na pakovanju testova, pet dana krala po jedan test i uspela da ih iznese i da su u toku istražne radnje.
Kostić je rekao da je polaganje testa iz matematike završeno regularno i da nema primedbi ni na jednu proceduru i da, takođe, nije stigla nijedna primedba na polaganje testa iz srpskog jezika.
On je istakao da ne bi više imalo smisla ponavljanje polaganje testa iz srpskog jezika jer je prošlo sedam dana.
„Osnovna poruka je da se prevarom ne može doći do znanja“, rekao je Kostić i dodao da je Ministarstvo donelo obrazovne standarde po kojima mora da se radi.
On je rekao da je Ministarstvo sklopilo ugovore s „Prosvetnim pregledom“, koji je obavezan da sprovede tajnost i zaštitu podataka na testu, da je Ministarstvo oštećeno i da će morati da preduzme mere.
Kostić je upitao zbog čega bi ministar prosvete podnosio ostavku jer je sve učinjeno pravovremeno i da su donete sve odluke i dodao da ne oseća ličnu odgovornost jer ne može biti odgovorni za nekog ko radi ovakve stvari.