Kako letovati sa niskim platama

467679_12_kf
Građani Srbije kojima kućni budžet ne dozvoljava letovanje u luksuznim hotelima usred leta mogu da rezervišu jeftinije aranžmane u predsezoni. Tada je moguće da se odmaraju deset dana za samo 60 evra po osobi.
U turističkim agencijama objašnjavaju da su aranžmani krajem maja ili početkom juna za 20 do 30 odsto jeftiniji nego u jeku sezone, a ukoliko turisti iskoriste i sve popularnije tzv. frst i last minit ponude, znatno će uštedeti. Oni sa najnižim primanjima koriste aranžmane od kraja septembra do početka oktobra, noseći sa sobom hranu koju su prethodnih meseci kupovali u Srbiji na akcijama.
– Uvek se najpre prodaju jeftiniji aranžmani za letovanja krajem maja, početkom juna ili u septembru, sa apartmanskim smeštajem i autobuskim prevozom, ali se brzo prodaju i najskuplji aranžmani sa avionskim prevozom u hotelima sa pet zvezdica – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).
Najveći broj naših turista koji letuju u Grčkoj bira apartmanski smeštaj u okviru kojeg ili nemaju uplaćen nijedan obrok ili imaju samo doručak, dok će za ostalo “da se snađu“. Ono na šta mnogi ne računaju je da će ih to “snalaženje“ dobro koštati, pa pored uplate puta četvoročlana porodica za letovanje treba da spremi najmanje još 300 evra.
Na letovanju u malim mestima najskuplje je snabdevati se namirnicama u malim prodavnicama, jer su tamo cene često i do 30 odsto veće. Zato se turistima koji putuju kolima preporučuje da odu do najbližeg hipermarketa u blizini mesta u kome letuju, gde su cene često niže nego kod nas. Oni koji dolaze autobusom u malo mesto koje nema hipermarket, preporučuje se da se u Srbiji snabdeju gotovim jelima i suhomesnatim i polutrajnim proizvodima.
Turistički aranžmani često ne uključuju internet u hotelu, upotrebu ležaljki i suncobrana pored hotelskih bazena, a često se dodatno plaća i korišćenje klima uređaja i parkinga. Ovi neplanirani rashodi koštaju turiste još najmanje 100 evra, pa je dobro računati na njih pre polaska na letovanje.
Roditeljima koji putuju sa bebama preporučuje se da gde god putuju ponesu dovoljno gotovih bebi-obroka, pelena, sokova, bar za prva dva dana, dok ne nađu povoljnu prodavnicu. Neke majke na letovanje nose sa sobom bebi-hranu za ceo period boravka, kako bi izbegle nezgode sa stomakom, zbog hrane na koju beba nije navikla.