Kašnjenje voza ogolilo sve probleme

voz„Avantura“ voza Beograd – Bar, koji je od mesta polaska do krajnje odrednice putovao 32 sata, iznela je na videlo kako u ŽPCG održavaju vozove, pišu Vijesti.Da su imali svojih ispravnih dizel lokomotiva prikačili bi voz i dovukli ga do Podgorice, tako da bi putnici bez većih problema došli do Podgorice i Bara. Ovako su iz Železničkog preduzeća Crne Gore morali da angažuju lokomotivu Montekarga, kao što je to bio slučaj gotovo 300 puta prošle godine, pišu Vijesti.
Rajka Marinović, direktorika Sektora za međunarodni prevoz putnika u ŽPCG, kazala je da je tokom jučerašnjeg dana kašnjenje vozova dovedeno na podnošljivu meru: „Večernji voz iz Beograda na teritoriji Crne Gore kasnio je 57 minuta. Voz koji je krenuo iz Beograda u 10 sati kasnio je u Srbiji 55 minuta i kod nas još dvadeset.“
Direktor Sektora za međunarodni prevoz putnika Železničkog prevoza Milovan Janković koji se i izvinio putnicima u ime preduzeća, rekao je “Vijestima” da su “preduzeli sve neophodne aktivnosti, koje su bile moguće, u cilju skraćenja vremena putovanja putnika”.
“Putnici su sve vreme boravka u vozu bili bezbedni, a izvinjavamo se za neprijatnosti prouzrokovane dugim čekanjem u vozu i nakon velikog kašnjenja,” rekao je on za “Vijesti”.
Direktor u Železničkom prevozu Milovan Janković ne vidi u njegovom preduzeću krivca. On je objasnio da voz nije mogao da krene bez struje pa je iz Podgorice upućena dizel lokomotiva. Pre lokomotive stigla je struja pa su nadležni, kako je objasnio Janković, pokušali da pokrenu “voznu lokomotivu” koja je tada bila pokvarena. Nakon toga putnici su morali da sačekaju novu lokomotivu, iz Bijelog Polja, koja je voz dovezla do stanice Kolašin.
Janković kaže da su nakon saznanja o velikom kašnjenju angažovali prevoz putnika na relaciji Bijelo Polje – Podgorica i Podgorica – Bijelo Polje za sve vozove za koje je bilo moguće (tri lokalna i jedan međunarodni voz).
Janković je radiju Antena M kazao da putnici nemaju pravo na novčanu nadoknadu, već samo putnici lokalnog voza iz Bara koji je juče takođe otežano saobraćao.
„“Između Železnice Crne Gore i Željeznice Srbije nije potpisana Povelja o nadoknadi, pa u tom delu nije moguće izvršiti nadoknadu. Postoji Zakon o ugovornim odnosima u železničkom saobraćaju i u lokalnom saobraćaju mi postupamo prema tom zakonu. Putnici lokalnog voza mogu da dobiju nadoknadu – do 50 odsto vrednosti karte im može biti refundirano, samo moraju da se prijave i ispoštuju proceduru za koju se mogu raspitati na železničkoj stanici”“, ističe on.
Jedan od putnika, Saša Petković, ispričao je za “Vijesti” da je od Subotice do Kolašina putovao 35 sati. „”Ovo je najduže putovanje vozom u mom životu. Za ovo nema reči. Mi smo u Barajevu stajali sve do jutra, a onda i blizu Kolašina. Užasno i neviđeno u normalnom svetu. Ne znam kada ću se opet odlučiti da sednem u voz“, rekao je on.
Direktor Sektora za međunarodni prevoz putnika Železničkog prevoza rekao je da su po dolasku u stanicu Kolašin, putnicima ”kojima je to bilo najneophodnije”, obezbeđene voda i hrana, a iz Podgorice i prevoz do odredišta.
Mladić koji se predstavio kao Asim iz Podgorice ima razumevanja za ono što se desilo. „Ako je išta u ovome dobro, to je ponašanje osoblja voza koje je bilo u istoj situaciji kao i mi. Bili su maksimalno ljubazni i očigledno neobavešteni kao i mi. Bilo je dosta dece i starijih osoba i sva je sreća što nekome nije pozlilo“, ispričao je on za “Vijesti”.
I Dejan iz Beograda, koji je putovao sa malim detetom, kaže da su dobili sendviče u Prijepolju i Kolašinu. ”Osoblje je bilo maksimalno predusretljivo, ali to ne može ispraviti ovo maltretiranje,“ rekao je on.