Keri: Rijadu bi bilo bolje u SB UN

KeriAmerički državni sekretar Džon Keri poručio je ministru spoljnih poslova Saudijske Arabije da bi njegova zemlja imala više uticaja, da prihvati mesto u SB UN.„Sekretar Keri je, napominjući da je odluka na Saudijskoj Arabiji, rekao da SAD cene liderstvo te zemlje u regionu i međunarodnoj zajednici, a mesto u Savetu bezbednosti UN pruža mogućnost zemljama članicama da se direktno angažuju oko tih pitanja“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, prenoseći detalje razgovora Kerija i princa Sauda el Fejsala u Parizu.
Zvaničnici dve zemlje su, tokom dvočasovnog ručka, razgovarali i o sukobima u Siriji i iranskom nuklearnom pitanju, prenela je agencija AFP. Keri je u Parizu razgovorao sa ambasadorima zamalja Arapske lige.
Nešto ranije, UN su objavile da nisu primile zvanično obaveštenje od Saudijske Arabije da odbija mesto u Savetu bezbednosti UN. Portparol UN Martin Nesirki rekao je da je informaciju da Saudijska Arabija odbija mesto u Savetu bezbednosti UN proverio u Generalnoj skupštini, Savetu bezbednosti i kancelariji generalnog sekretara Ban Ki-muna i da nigde nije našao ništa što su poslali Saudijci.
Saudijska Arabija je na izborima u Generalnoj skupštini UN u četvrtak dobila mesto nestalne članice na dvogodišnji period u 15-članom Savetu bezbednosti. Međutim, ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije je saopštilo da ta zemlja odbija rotirajuće mesto u Savetu bezbednosti, optužujući to telo da sprovodi politiku duplih standarda, zbog čega teško može da postigne okončanje ratova i sukoba.
„Saudijska Arabija nema drugi izbor već da odbije mesto u Savetu bezbednosti, sve dok se to telo ne reformiše i preuzme odgovornost u očuvanju mira i bezbednosti u svetu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije.
Arapske zemlje pozvale su zatim Saudijsku Arabiju da preispita svoju odluku i istakle da poštuju njeno stanovište, ali su naglasile da je od suštinske važnosti to da bi ta zemlja trebalo da predstavlja arapski i muslimanski svet u Savetu bezbednosti „u ovoj važnoj i istorijskoj fazi, naročito za bliskoistočni region“.