Kina: Nema izgovora za napad

AFERA AGROBANKAKineski mediji pišu da se SAD i zapadni saveznici po pitanju Sirije ponašaju kao „sudija, porota i egzekutor“ i da bi vojna intervencija imala kobne posledice.U uvodnom članku pod nazivom „Nema izgovora za napade“, državni list „Čajna dejli“ je naveo da bi se vojnom intervencijom protiv Sirije „prekršile norme koje uredjuju medjunarodne odnose“ i da bi takav potez „samo pogoršao krizu i izazvao nesagledive posledice“.
Podsetivši na rat u Iraku, kineski list je istakao da međunarodna zajednica ne bi smela sebi da dozvoli da je „za nos vuče američka obaveštajna služba koja je odgovorna za tvrdnje da je Sadam Husein posedovao oružje za masovno uništenje“.
„Global tajms“, blizak vladajućoj Komunističkoj partije, u komentaru navodi da bi, u slučaju napada na Siriju, bilo neophodno da Rusija i Iran razmotre da „pruže direktnu vojnu pomoć“ režimu Bašara Asada, prenela je agencija AFP.
Kineska štampa je i juče pisala o mogućoj intervenciji protiv Sirije, pa je vodeći list „Ženmin žibao“ ocenio da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da upotrebe pitanje hemijskog oružja da nezakonito promene režim u Siriji i zaoštre sukob koji je već sada ružan i težak.
„Ženmin žibao“, zvanični list kineske vladajuće Komunističke partije, piše da bi se u Siriji moglo ponoviti ono što se pre 10 godina dogodilo u Iraku kada je irački lider Sadam Husein svrgnut pod izgovorom da poseduje oružje za masovno uništenje. „Suština rata u Iraku bila je da se zaobiđu UN i promeni vlada jedne suverene države uz pomoć sile“, navodi list, dodajući da je to „u suprotnosti sa osnovnim principima morala i pravde“.
„Međunarodna zajednica mora biti u pripravnosti jer određene strane snage mogu ponovo primeniti ovaj metod u Siriji. Od početka građanskog rata u Siriji postoji impuls za prisilno zbacivanje Asadove vlade“, ističe kinesti list.
Kina je u više navrata osudila svaki plan koji bi podrazumevao mešanje spolja ili „promenu režima“. Kina i Rusija su stavile veto na predloge rezolucija SB UN kojima je trebalo da se izvrši pritisak na Asada, podseća Rojters.
Peking se, takođe, trudi da pokaže da nije ni na čijoj strani i apelovao je na sirijsku vladu da razgovara sa opozicijom i preduzme korake u cilju ispunjavanja zahteva za političke promene, a smatra i da bi trebalo formirati prelaznu vladu.