Putin – Rohani: "Ne" intervenciji

Predsednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Hasan Rohani, složili se da je upotreba hemijskog oružja nedopustiva i dodali da su protiv intervencije u Siriji.“Obe strane smatraju da je upotreba hemijskog oružja nedopustiva. Povodom poziva na vojnu interveniciju u vezi sa sirijskim konfliktom, oni su istakli neophodnost da se iznađu načini da se taj konflikt reši isključivo političko-diplomatskim sredstvima“, navodi se u saopštenju Kremlja, objavljenom kasno sinoć posle telefonskog razgovora Putina i Rohanija.U saopštenju se navodi da su dvojica predsednika razgovarali o Siriji na inicijativu Irana, prenela je agencija AFP. Iranska državna televizija je javila da je Rohani rekao Putinu da će Teheran uložiti sve napore da spreči vojnu akciju protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada.
„Vojna akcija bi mnogo koštala region i neophodno je uložiti sve napore da se to spreči“, kazao je Rohani, prenela je agencija AP.
Rohani je rekao da će i Iran i Rusija raditi na tome da se spreči vojna akcija protiv Sirije koju je nazvao „otvorenim kršenjem“ međunarodnog prava. Osuđujući upotrebu hemijskog oružja, Rohani je upozorio da bi „rano donošenje zaključaka, pre razjašnjenja, bilo opasno“.
Suprotno povelji UN
Planovi zapadnih zemalja o intervenciji u Siriji „prkose“ Povelji UN, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov.
„Planovi o vojnim napadima na Siriju koje su iznele neke zemlje pobijaju ključne odredbe Povelje UN i druge norme međunarodnog prava“, poručio je Gatilov generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.
Gatilov je dodao da u ovom trenutku treba iskoristiti sve moguće političko-diplomatske instrumente, pre svega omogućiti stručnjacima UN da sprovedu do kraja istragu o navodnim hemijskim napadima i svoje zaključke iznesu pred UN, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Navodni napad hemijskim oružjem 21. avgusta blizu Damaska, u kome je poginulo više stotina ljudi, pojačao je podele između Rusije i Zapada oko sirijskog sukoba.
Zapadne zemlje su za napad optužile sirijski režim, a Rusija smatra da su pobunjenici upotrebili ovo zabranjeno oružje da diskredituju vladu u Damasku.