Kina: Sudije posećivali prostitutke

KINASud u Šangaju suspendovao je četvoricu sudija posle navoda da su posećivali prostitutke, saopštili su zvaničnici i mediji u najnovijem kineskom skandalu.Sud je pokrenuo istragu nakon što je anonimni bloger, koji se predstavio samo prezimenom NI, prošle nedelje postavio onlajn snimke na kojima se vide petorica zvaničnika u društvu prostitutki u jednom lokalnom izletištu u junu mesecu. Viši narodni sud u Šangaju saopštio je na servisu „Tencent Veibo“ – društvenoj mreži sličnoj „Tviteru“, da su Čen Sueming, glavni sudija Prvog gradjanskog suda i još trojica zvaničnika suspendovani.
„Viši narodni sud u Šangaju je veoma zabrinut zbog incidenta i sproveo je istragu ovog slučaja“, rečeno je na sajtu. Sud je predhodno saopštio da je zamenik glavnog sudije Džao Minghua medju onima koji su nevedeni na Niovom blogu.
Ni tvrdi da je Džao intervenisao u gradjanskoj parnici kojom mu je učinjena velika materijalna šteta, objavio je danas list „Globaal tajms“. On je proveo poslednju godinu prateći Džaoa, navodi list i dodaje da je Ni „otkrio da sudija često odlazi u noćne klubove, ima nekoliko stanova i održava vanbračne veze“.
U snimljenom video materijalu koji je na sajtu postavio Ni, vidi se kako pet zvaničnika, medju kojima su Čen i Džao, posle tročasovnog banketa ulaze u luksuzni separe u pratnji nekoliko devojaka koje su stajale pored vrata.
U titlovima na video snimku je navedeno da je Čen svakom čoveku iz družine odredio po jednu prostitutku. Na snimku se zatim vidi kako izlaze iz prostorija posle dva sata, neki od sudija sa devojkama pod rukom.
Identitet pete osobe na snimku ostao je nepoznat. Disciplinska komisija Šangaja, koja vodi istragu, objavila je na svom sajstu da su sva četvorice optuženih sudije.
„Učešće četvorice sudija u ‘incidentu u noćnom klubu’ lišava pravosudni sistem dostojanstva, stavlja ga na stub srama i nanosi štetu pravdi“, navodi se na sajtu, a prenosi AFP.Komisija je sprovela istragu kako bi „sačuvala imidž partije i vlade i očuvala stabilni politicki, ekonomski i društveni razvoj Šangaja“, rečeno je na sajtu, uz navodjenje da će javnost biti upoznata s nalazima istrage.
Sudijski skandal je poslednji u seriji incidenata s korupcijom i drugim prekršajima discipline, uključujući nedolično seksualno ponašanje kineskih zvaničnika, koje su na Internetu objvljivali anonomne osobe.