Timovi BG i PR pričaju o izborima

mapaNovi razgovori delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou nastavljaju se danas i sutra u Briselu. Glavna tema su pripreme za lokalne izbore na Kosovu.Jedna od glavnih tema biće pripreme za lokalne izbore na KiM zakazane za 3. novembar.
Kako je ranije najavio šef tima za primenu briselskog sporazuma Veljko Odalović, dve delegacije razgovaraće o detaljima i problemima koje Priština u ovom trenutku čini, a za koje se nada da će biti prevaziđeni u direktnom dijalogu sa predstavnicima OEBS-a i Prištine.I politički savetnik zamenice premijera Kosova Edite Tahiri Dren Zeka izjavio je da će u Briselu delegacije Beograda i Prištine razgovarati o pitanjima izbora u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, dok će tema biti integrisano upravljanje prelazima (IBM).
Kako navode prištinski mediji, on je potvrdio da je delegacija Kosova otputovala za Brisel.
„Što se tiče pitanja izbora, kosovska strana će razgovarati sa OEBS-om o ulozi koju ima shodno sporazumu o lokalnim izborima na Kosovu, odnosno u opštinama na severu. Na ovim razgovorima će učestvovati i poredsednica Centralne izborne komisije i razgovor će se uglavnom fokusirati na pripreme za izbore i mogućnost što većeg učešća Srba u opštinama na severu“, rekao je Zeka.
Govoreći o IBM-u, Zeka je rekao da su na dnevnom redu pitanja vezana za izgradnju zajedničkih objekata koje treba da finansira Evropska unija.
O jezeru i hidrocentrali Gazivode neće se razgovarati s Beogradom, jer je Priština jasno stavila do znanja da se o imovini ne može pregovarati kaže Dren Zeka. U izjavi koju je dao za dnevnik Koha ditore, Zeka, koji je član kosovske delegacije u razgovorima o tehničkim pitanjima primene briselskog sporazuma, kaže da će se sa srpskim timom razgovarati o pitanjima enregetike ali ne i o bogatstvima i imovini Kosova.
„Pitanje jezera Gazivode neće biti na stolu tokom razgovora, zato što je naša strana jasno stavila do znanja da se o imovini ne može razgovarati”, rekao je Zeka. On je rekao da je to i stav Evropske unije.
„Razgovori će se voditi kako da se obezbedi upravljanje trafostanicom Valač. Mi smo izradili predlog rešenja koji omogućava vlast Kosova u tom delu. Predlog je dobio podršku EU i očekujemo da isto postupi i Srbija na sledećem sastanku”, kazao je Zeka.
Ministar finansija u Vladi Kosova u vreme izgradnje jezera i hidrocentrale Gazivode, Iljaz Iljazi je za dnevnik izjavio da su jezero i centrala izgradjeni sredstvima Kosova i da je zemljište koje je eksproprisano tada plaćeno vlasnicima po mnogo većoj ceni od tadašnje tržišne.
O lokalnim izborima na KIM su 24. jula razgovarali i premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, kada je potvrđeno da će Srbi moći da glasaju sa postojećim dokumentima, a ne onim koje izdaje Priština i da će pravo glasa imati i interno raseljena lica i rođeni na KiM.
Dogovoreno je i da se obezbedi mesto za učešce predstavnika srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji i drugim izbornim telima, a još jednom je potvrđena uloga koju će OEBS imati u organizaciji, sprovođenju, nadgledanju izbora i verifikaciji rezultata.
Rok za registraciju stranaka i incijativa za izbore, koji se održavaju 3. novembra, je septembar, a Beograd i kosovski Srbi uskoro bi morali da donesu konačnu odluku o tome kako će Srbi izaći na te izbore.
Stav srpskog državnog vrha je da Srbi sa severa KiM treba da izađu na izbore jedinstveno jer bi se time osnažila buduća zajednica srpskih opština i sprečila mogućnost uticaja Prištine.