Кирби: Ако Вучић успе, боље за Србију

Majkl Kirbi
Ви у Србији причате о белој куги, мислим да је то због неповерења у будућност и, ако Вучић успе да поврати веру, биће добро, каже амбасадор САД Мајкл Кирби. Истиче да Србија треба да буде у Европској унији.
Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Мајкл Кирби је, у интервјуу листу Данас, рекао да је са премијером Александром Вучићем доста разговарао, поред осталог о томе „где Србија треба да буде“, преноси Фонет.
„Наравно, у Европској унији. Из много разлога“, рекао је Кирби.
Поводом различитих изјава српских званичника у вези са путем Србије у ЕУ и косовским питањем, Кирби је рекао: „Америка није у ЕУ“.
„Али недуго пошто сам дошао овде, тадашња државна секретарка Хилари Клинтон и Кетрин Ештон такође су дошле у Београд и разговарале са председником Николићем и тада премијером Дачићем о нормализацији односа са Косовом, а не о признавању“, подсетио је Кирби.
„Нисам приметио да су се политике САД и ЕУ у том контексту измениле“, додао је амерички амбасадор.
Како је истакао, ЕУ има своју спољну политику, али има и своје земље чланице које не признају Косово.
„Било је прича, али не видим да је у ЕУ промењен став. Нормализација односа није нужно исто што и признавање“, истакао је амерички амбасадор и подсетио да је дијалог важан и да је тај процес у суштини нормализација.
Кирби је навео и да је српска мањина учествовала на већини избора на Косову, а влада у Приштини формирана уз учешће Срба са севера Косова.
Има разговора о судству, многим темама као делу нормализације, али то не мора да значи признавање, сматра Кирби.
На питање да ли то личи на дефакто признање, Кирби је рекао да не може о томе да спекулише, пошто не зна како ће се ствар завршити.
Оценио је да недавни неспоразуми са Албанијом и Хрватском нису покварили међународну репутацију Србије и као пример навео посету премијера Едија Раме, прву посету албанског премијера Београду од 1947. године.
„Дошао је после тешких догађаја – фудбалске утакмице, дрона… И упркос тешким догађајима, посета се одиграла. Рекао бих да је то важно и да је посета била позитивна, пошто се догодила у сложенијој клими него што се очекивало“, нагласио је Кирби.
Коментаришући захтев Хрватске да се Србија огради од изјава Војислава Шешеља, Кирби је оценио да је то компликована тема.
„Не можемо да кажемо: ‘Урадите ово или оно’. То је на државама како ће и да ли ће реаговати. Кад људи причају ствари које депримирају друге, да ли ћете ћутати или нећете, на вама је. Да ли Шешељу дати више простора у медијима или не дати, такође. Мислим да би српска влада била срећна када би он нестао из вести“, оценио је Кирби.
Упитан да ли мисли да ће одустајање Русије од „Јужног тока“ Србију додатно приближити Европској унији, Кирби је рекао да Србија мора временом да види одакле ће да прибавља енергију.
„Да ли је ‘Јужни ток’ потпуно мртав или је сахрањен, па ће оживети, видећемо“, каже Кирби.
Амерички амбасадор је рекао и да „мисли да ће Србија ући у ЕУ“.
„Убеђен сам да је то добро и за Србију и за ЕУ. Чланство у ЕУ не значи да не можете имати добре односе са онима ван ЕУ, укључујући Русију“, истакао је Кирби.
Амбасадор је истакао да ће председавање Србије ОЕБС-у бити велика прилика за Србију.
„ОЕБС је важна институција. Чињеница да је Србија изабрана показује велики напредак земље и знак поштовања и прихватања Србије. Мислим да нико није претпостављао, пре него што је Србија добила тај посао, да ће Русија украсти Крим. Због тога ће српско председавање бити компликованије, али и већа прилика за Србију да премости јаз“, оценио је Кирби.
Навео је и да је Србија способна да уради добар посао.
„Она није одлучилац, већ неко ко треба да олакша ствари. Можда и због својих добрих односа и са Истоком и Западом, Србија је у позицији да тај посао обави добро“, нагласио је Кирби.