Вучић са учесницима Самита

3357400_vucic-sa-djukanovicem-t2
Премијер Србије Александар Вучић започео је јутрос, сусретом са министром трговине Кине Гао Хученгом, низ билатералних састанака у оквиру Трећег самита шефова влада Кине и земаља централне и источне Европе. Потом се састао са црногорским премијером Милом Ђукановићем.
Први премијер са којим се Вучић састао је председник црногорске владе Мило Ђукановић, а након тога он ће се састати са колегама из Босне и Херцеговине Вјекославом Бевандом, Румуније Виктором Понтом, Словеније Миром Цераром, Летоније Леимдотом Страујуом, као и Чешке Милошем Земаном.Такође, Вучић би требало да разговара са премијером Бугарске Бојком Борисовом, Естоније Тавијем Роивасом, Пољске Евом Копач и Словачке Робертом Фицом.
У Београду се данас одржава Трећи састанак лидера Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ), под називом „Београдски сусрет“.
Осим домаћина, премијера Србије Александра Вучића и премијера Кине Ли Кећанга, на самиту ће учествовати још 14 премијера земаља учесница, док ће хрватску делегацију предводити први потпредседник владе.На Самиту и пратећем Привредном форуму, у Палати „Србија“ и Центру „Сава“, учествоваће, током ова два дана, више од 5.000 чланова привредних и државних делегација Кине и 16 земаља ЦИЕ, који ће разматрати горуће теме из области пољопривреде, индустрије, туризма, интернет технологије, транспорта и инфраструктуре.
Премијер Александар Вучић је у ауторском тексту, објављеном на блогу лондонског Фајненшел тајмса, навео да угошћавање самита Кина–Балкан даје додатан значај решености Србије да следи европски пут.
Циљ састанка у Београду је, како је навела Влада Србије, да обезбеди наставак заједничких напора за јачање сарадње Кине и земаља ЦИЕ, покренуте пре три године у Будимпешти, а настављене и продубљене на састанцима у Варшави априла 2012. године и Букурешту новембра 2013. године.
Посебан акценат је стављен на унапређење привредне сарадње, те ће „Београдски сусрет“ бити усмерен на разматрање и постизање договора о конкретним пројектима сарадње и улагања.
Према информацијама из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима, за извештавање са Самита акредитовано је око 1.100 новинара из 110 редакција. То је три пута више медијских представника него што је био случај на претходна два Самита, што говори о значају скупа.