Klaus: Evropa će napustiti EU

KlausBivši češki predsednik Vaclav Klaus izjavio da veruje da će na kraju cela Evropa napustiti Evropsku uniju i da će se stari kontinent razvijati drugačije.„Mi čak ni ne želimo posebno da Češka napusti EU. Mi strašno želimo da EU napusti cela Evropa. Ja zaista mislim da će pre ili kasnije zaista cela Evropa napustiti EU i da će ostaviti gospodina Baroza i gospodina Rompeja da sami sede u Briselu a taj kontinent razvijaće se potpuno drugačije“, kazao je Klaus na promociji svoje knjige „Češka na raskrsnici“ u Pragu.
Knjigu „Cceška na raskrsnici. Vreme za odluku“ Klaus je napisao sa još nekoliko saradnika iz svog evroskeptičnog, konzervativnog Instituta Vaclava Klausa. U knjizi Klaus i grupa autora daju analizu sadašnje krize u društvu i privredi i predlažu rešenja.
Klaus je danas takođe kazao da Češka ne bi ni morala da se okrene u nekom novom smeru ako bi istupila iz EU.
„Dovoljno bi bilo da ostano to što jesmo. Ne da odmah jurimo kod nekog kao što smo učinili mnogo puta u istoriji. To da ostanemo ođednom sami, ono što jesmo i da nam ođednom ne komanduje neko iz Moskve, Berlina, Beča ili Brisela ne bi bilo uopšte strašno. To bi bila velika pobeda“, kazao je Klaus.
Najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada EU, dok je bio 10 godina na čelu Češke, podsetio je na bezrazložni strah prilikom raspada Čehoslovačke.
„Dan nakon istupanja Cceške iz EU ne bi se desilo ništa strašno. Mislim da bi ne bi stali tramvaji, tekla bi voda i bilo bi struje“, rekao je Klaus.