Љајић: Нема разлога за поскупљења

Rasim-Ljajic
Нема разлога за поскупљење основних животних намирница и сваки трговац ће водити рачуна да ли ће поскупети неку робу или не, каже за РТС потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истакао је гостујући у Дневнику РТС-а да је куповна моћ грађана незнатно већа у односу на исти период прошле године.
„Статистика показује да имамо куповну моћ која је незнатно већа него у истом периоду прошле године, а економска логика каже да нема разлога за поскупљење основних животних намирница. Интересантно је ипак да у првих 10 месеци имамо раст промета у малопродаји за око четири одсто“, објашњава Љајић.
Наводи да струја није поскупела, а да је гориво појефтинило протеклих месеци за више од 16 динара.
„Такође смо имали добру пољопривредну годину а имамо и ниску куповну моћ, па ће сваки трговац водити рачуна да ли ће поскупети неку робу или не“, додаје министар Расим Љајић.
Објашњава да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација у овој години уштедело у свим секторима.
„Уштедели смо на набавци опреме и путним трошковима, а што је најважније успели смо да обезбедимо средства за инфраструктуру у области туризма“, каже Љајић.
Истиче да је за туризам предвиђено нешто више од милијарду динара.
„Та милијарда ће бити за рад Туристичке организације Србије и за инфрастурктуру, па позивамо локалне самопураве да конкуришу са идејама“, поручује Љајић.
Каже да без обзира на поплаве које су задесиле Србију, наша земља има константан двоцифрени раст страних туриста.
„Имамо и рекордан девизни прилив од око 1,1 милијарду евра али је то недовољно, па очекујемо боље резултате у следећој години“, истиче министар.Говорећи о реконструкцији Владе, каже да се о томе на седницама Владе није говорило.
„Мислим да је лоше за рад Владе да се отвара та прича и о томе читамо само из новина. Надам се да реконструкције неће бити, подносимо редовне извештаје премијеру, а о евентуалној реконструкцији одлучи ће премијер“, закључује Љајић.