Нова правила за заштиту потрошача

3525602_hrana-t123
Од данас важи нови Правилник о декларисању производа. То значи да би потрошачи требало да буду боље информисани о томе шта купују, одакле је намирница стигла и да ли је опасна по здравље. Циљ је подићи ниво заштите потрошача и пружити му истините и јасне информације, каже за РТС Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.
Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у маркетима у Србији и даље могу наћи производи са старим декларацијама, уколико су упаковани пре ступања на снагу новог Правилника о декларисању производа.
„Дата је могућност да амбалажа направљена пре ступања на снагу нових правила може да се користи у наредних 18 месеци, тако да ти производи могу да се стављају у промет до краја рока трајања“, рекао је Ракетић.
Ипак, додаје, у нашим трговинским ланцима налази се огроман број производа који су усклађени са новим правилима.
„Новине се огледају у прецизном дефинисању одговорности онога ко је ставља у промет, како за упаковану робу, где је одговоран произвођач, тако и за неупаковану храну где је одговоран онај који је продаје“, рекао је Ракетић.
Подаци на декларацији ће сада бити видљивији и читљивији, што је дефинисано величином фонта.
„Минималан фонт може бити 1,2 милиметра, а изузетак су веома мале амбалаже где фонт не може бити мањи од 0,9“, истакао је Ракетић.
Као још једну предност новог Правилника о декларисању навео је и обавезу да се на декларацији наведу састојци који изазивају алергију, односно интолеранцију на храну.
„Суштина и основни циљ је да се подигне ниво заштите потрошача и да он добије истините, никако збуњујуће информације“, нагласио је Ракетић.
Додао је да ће и угоститељски објекти морати својим гостима да предоче уколико поруџбина садржи неке састојке који могу изазвати алергију.
Правилник је донет на основу закона о безбедности хране, којим су дефинисане казнене одредбе и надлежности. Свако ко крши та правила биће санкционисан на начин на који је то предвиђено, каже Ракетић.
Додаје да, осим званичне контроле, важну улогу у праћењу поштовања нових правила има и асоцијација за заштиту потрошача која инспекцији може да пријави неправилности.
Ракетић каже и да се нови правилник поклапа са оним који важи и у земљама ЕУ, као и да предстоји дефинисање правила продаје хране на даљину, путем интернета.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com