Први април на чивијашки начин

3526180_prvi-april-t
Данас је 1. април, Светски дан шале. Чивијашка република је једина која га обележава целе године. Пасош је само добро расположење, а за визу је потребно да свако прихвати шалу, чак ако је и испричана на његов рачун.
За шабачке волонтере, сваки дан без смеха је изгубљен дан. Увек имају по неколико резервних осмеха у џепу које радо поделе са својим суграђанима.
„Смех ништа не кошта, али зато свима пуно значи и зато Ћивијаши и карневалисти се радо смеју, путују и склапају пријатељства“, каже Александар Ковачевић, волонтерски центар.
Да ли су Шапчани извукли чивију краљу Милану или кнезу Михаилу Обреновићу, још се нису договорили. Надимак који су добили у 19. веку и данас одсликава ведар дух и спремност на шалу становника јединствене државе.
„Занимљиво је то што можете и упознати председника Чивијашке Републике и чути његова изборна обећања, која он врло често и не мора да испуни“, каже Тамара Пејић, Туристичка организација града Шапца.
Свет са ведрије стране гледа и Миољуб Дамњановић. Афоризме пише тридесетак година, инспирација му је свакодневни живот.
„Бацио сам поглед кроз прозор, шта ће ми. Паде ми њена саксија на памет, кад ми не разби главу. Живети са смехом је много лакше и лепше него бити озбиљан и намрштен“, каже Миољуб Дамњановић, афористичар.
Смех убрзава пулс и повећава количину кисеоника у организму. Доктори кажу да је и ментални лек.
„Смех нам помаже да се излечимо од депресије, да се заштитимо од стреса, да смањимо своју напетост чак да средимо поремећај спавања ако постоји“, каже др Владимир Јекић, психијатар.
Шапчанима је први април само генерална проба за традиционалну Чивијаду. Ускоро би требало да добију и нови сувенир. Да ли ће осамнаестогодишњи Чиви отићи у превремену пензију, постати технолошки вишак или ће само делити функцију симбола града до Дана шале, нисмо успели да сазнамо.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com