NSA "špijuni" u 100.000 kompjutera

NSAAmerička Nacionalna agencija za bezbednost postavila je u skoro 100.000 kompjutera širom sveta špijunske programe, ali ne i u SAD, piše Njujork tajmsNjujork tajms se poziva na dokumente agencije NSA, računarske stručnjake i američke zvaničnike u izveštaju o upotrebi tajne tehnologije koja se služi radio talasima da bi se stekao pristup računarima koje su druge zemlje pokušale da zaštite od sajber napada.
Ta mreža softvera takođe može da formira digitalni put preko koga mogu da se pokrenu sajber napadi, navodi se u izveštaju lista.
Tajms je naveo da se tehnologija koju agencija koristi više godina oslanja na radio talase koji mogu biti prenošeni sa minijaturnih strujnih kolaa i USB kartica tajno ubačenih u računare.
NSA taj postupak naziva „aktivna odbrana“ i koristila je tu tehnologiju da nadzire jedinice u kineskoj i ruskoj vojsci, narko kartele, trgovinske institucije unutar Evropske unije i ponekad američke partnere u borbi protiv terorizma, kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan, navodi list.
Među najčešćim metama američke Sajber komande i NSA bila je, prema navodima Tajmsa, kineska vojska. SAD optužuju kinesku vojsku da redovno vrši napade na američke industrijske i vojne mete često da bi krala tajne ili intelektualnu svojinu. Kada su kineski sajber napadači postavili slične programe u kompjuterske sisteme američkih kompanija ili državnih agencija, američki zvaničnici su protestovali, navodi list.
NSA navodi da nije koristila ovu tehnoligiju na kompjuterima u SAD.
„Aktivnosti NSA su usmerene i konkretno postavljene protiv validnih stranih obaveštajnih ciljeva, i samo protiv tih ciljeva, kao odgovor na potrebe prikupljanja obaveštajnih podataka“, rekla je portparolka agencije NSA za Tajms.
„Mi ne koristimo obaveštajne kapacitete u inostranstvu da krademo trgovinske tajne stranih kompanija u ime američkih kompanija, niti dajemo podatke koje prikupimo američkim kompanijama, da bi pojačali njihovu konkuretnost ili pospešili njihovu aktivnost“, rekla je ona.
Delovi ovog programa opisuju se i u dokumentima koje je otkrio Edvard Snouden, bivši analititičar NSA, koji je sada u azilu u Rusiji, navodi list.
Jedan holandski list je ranije objavio mapu koja pokazuje gde su SAD ubacili špijunske kompjuterske programe, ponekad uz pomoć vlasti tih zemalja. Nemački list Špigel je objavio informacije o tehnološkim proizvodima NSA koji tajno mogu da odašilju i primaju signale iz kompjutera, navodi Tajms.
Njujorški dnevnik je naveo da nije objavio neke od ovih detalja na zahtev američkih obaveštajnih zvaničnika kada je izveštavao u leto 2012. o američkim sajber napadima na Iran.
Kina još nije reagovala na ove navode Njujork tajmsa, ali kineski zvaničnici su ranije govorili da je Kina žrtva međunarodne sajber špijunaže i tražili su međunarodnu koordinaciju u postavljanju pravila i kontrole takve špijunaže, navodi agencija AP.