Melcer: Kosovo ne može samostalno

EPPoslanik Slobodarske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Melcer smatra da Kosovo ne može samostalno da preživi i da će uvek ostati protektorat.On je, na marginama zasedanja Evropskog parlamenta, kako prenosi agencija APA, pozdravio da se Srbiji da konkretna evropska perspektiva, dodajući da posle prijema Rumunije i Bugarske ima malo prepreka za Srbiju.
„Trn je pitanje Kosova. Tu su prenagljeno stvorene gotove činjenice. Kosovo će uvek ostati evropski protektorat“, kazao je Melcer. Istovremeno je ukazao da je Balkan stalno krizno žarište i s tim u vezi naveo da pitanje srpske manjine na severu Kosova nije rešeno.
Srbija je sređena država i prema njegovom mišljenju, mogla bi dati pozitivan doprinos Evropi. Zbog toga je važno da se Srbija uvrsti u bezbedne države, kazao je Melcer dodajući da ne sme više biti podnosioca molbi za dobijanje azila iz Srbije i Makedonije.
„Perverzno je kada građani jedne države kandidata za članstvo u EU navode jedan razlog za dobijanje azila“, ocenio je on pohvalivši odlične odnose srpske vlasti sa Slobodarskom partijom.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček vidi „pravo približavanje“ u dijalogu Beograda i Prištine. Ona je izrazila zadovoljstvo razvojem tih odnosa poslednjih meseci.
Kao pozitivnu vest ona je ocenila najavu FIFA da kosovska reprezentacija može igrati prijateljske utakmice.