Jug Australije gori

PozarDesetine požara izazvanih udarima groma bukti širom ruralnih područja južne Australije u kojoj se očekuje da visoke temperature pogoršaju situaciju.U glavnom gradu države Južna Australija, Adelejdu, u utorak je izmereno 45 stepeni Celzijusovih, što je blizu rekorda iz 1939. godine, kada je u tom gradu temperatura iznosila 46.1 stepen Celzijusovih.
Do utorka je u Južnoj Australiji bilo zabeleženo 350 požara, a najmanje 14 je nastavilo da bukti i danas, dok je u državi Viktorija bilo 256 požara, a 29 je i danas nastavilo da gori, od kojih je 16 van kontrole vatrogasaca, saopštili su predstavnici vatrogasnih službi u tim državama, prenela je agencija AP.
Očekuje se da će najveći rizik od širenja požara biti u petak, kada su meteorolozi najavili jake nalete vetra.
U Južnoj Australiji jedna žena je zadobila opekotine po rukama dok je pokušavala da spasi od požara svoju kuću u Rokleju, a u Viktoriji je lekarska pomoć pružena desetorici vatrogasaca zbog iscrpljenosti organizma od toplote. Izveštaja o materijalnoj šteti, zasad, nema.
U prestonici Viktorije, Melburnu, gde se održava teniski turnir Australijan open, učesnici su prinuđeni zbog visokih temperatura da stavljaju kese sa ledom na glavu i na vrat da bi se između poena rashladili.