Odloženo ročište za Agrobanku

AFERA AGROBANKAPripremno ročište u procesu protiv nekadašnjeg predsednika UO Agrobanke Dušana Antonića i još 20 okrivljenih za malverzacije odloženo je. Odluka sutra u 10h.Podsetimo, njima se na teret stavlja da su tu banku svojim mahinacija oštetili za 84.000.000 evra.Za danas zakazano pripremno ročište odloženo je zbog toga što Apelacioni sud još doneo odluku po žalbi jednog od advokata optuženih, ali bi ono ipak moglo da se održi u četvrtak, u slučaju da se odluka donese po hitnom postupku. Kako je objasnio Goran Petronijević, branilac Dušana i Milana Antonića, napravljen je dogovor između učesnika u postupku sa predsednikom sudskog veća.
„Ukoliko Apelacioni sud uspe da razmotri žalbu i odbije je, ročište počinje sutra u 10 časova. U slučaju da Apelacioni sud prihvati žalbu ili ne uspe da odluči do sutra ujutru, onda će održavanje pripremnog ročišta biti odloženo, a u 10 časova će biti doneta odluka kada će se održati“, rekao je on. Petronijević je dodao i da bi u naknadnoj fazi procesa moralo doći do spajanja optužnica , jer se osim ovog vode još neke istrage.
Na ročištu je predviđeno da se utvrđuju nesporne činjenice iz optužnice kao i one koje su sporne i koje će biti predmet dokazivanja tokom postupka. Nakon završetka pripremnog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenja).
Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 30. aprila protiv protiv Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo, Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović.
Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima „Habit pharm“, „Swiš farmacija“, „Swiš intermedical“, „Product trade finance“, „Western style“, „Mercury international“, „Lutton“, „Novi dani“, „Ecolimb“, „Headcommerce“ i „Drina timber“. Ovi optuženi se terete zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica koje je na snazi od 15. aprila.
Optužnicom su obuhvaćeni i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji u vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke, koji se terete za pomaganje u izvršenju istog krivičnog dela.
Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća, navodi se u saopštenju.
Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.
Pored toga nad gotovo svim privrednim drušvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.
Istraga protiv vlasnika „Habitfarma“ Radoslava Sekulića je prekinuta, jer su se veštaci izjasnili da zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.
Početak tog postupka dogodio se 8. avgusta 2012. godine hapšenjem Dušana Antonića, a kasnije su usledila nova proširenja istrage. Antonić je posle tačno godinu dana 8. avgusta pušten iz pritvora da se brani sa slobode.