Opozicija:Pomozite, napadnite Asada

Syria Military StrikesOpoziciona Sirijska nacionalna koalicija apelovala je na zapadne sile da brzo izvrše kazneni napad na vladu Bašara Asada.Američki predsednik Barak Obama objavio je plan o izvodjenju ograničenog vojnog napada na Siriju, kao odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad, ali intervenciju usporava prisustvo inspektora UN za oružje u Damasku i potreba da se ublaže podele oko tog pitanja u Velikoj Britaniji i medju američkim kongresmenima.
Predsednik Sirijske nacionalne koalicije Ahmed Džarba je za francuski list „Parizijen“ izjavio da se nada vojnoj intervenciji Zapada i pomoći za Sirijsku oslobodilačku armiju. „Asadov režim ima apsolutnu podršku Rusije, Hezbolaha i Irana. Mi nemamo ništa. Naši saveznici nam nisu dali ništa od onoga što smo tražili. Potrebna nam je prava pomoć“, rekao je Džarba.
„Ako zapadne države, koje se zalažu za demokratske i humanističke vrednosti, budu ćutale, Asad će zaključiti da nema prepreka za vršenje zločina. Našem narodu preti rizik od istrebljenja“, dodao je on.
Francuska je rekla da je spremna da kazni one koji stoje iza hemijskog napada, ali Velika Britanija je juče promenila stav i rekla da Savet bezbednosti UN prvo treba da vidi rezultate istrage inspektora za oružje i da će britanski parlament dva puta glasati pre nego što bude preduzeta vojna akcija.
Dažrba je apelovao na saveznike da donesu odluku.
„Ako bude intervencije, režim neće dugo opstati. Najvažnije je da se donese hrabra odluka. Potrebni su nam naši prijatelji. Oni ne bi trebalo da se zaustave samo na rečima“, rekao je on.