Održan trening o analizi stanja prirodnih resursa i GIS obuka u okviru projekta “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”

677-1380712710
U hotelu Hollywood na Ilidži, od 25. do 27. septembra 2013. godine održan je trening o analizi stanja prirodnih resursa i GIS obuka u okviru projekta “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”, koji realizuju Unija ekologa – UNECO iz Beograda i Centar za okolišno održivi razvoj iz Sarajeva.
Ovom treningu su prisustvovali predstavnici radnih grupa zaduženi za ažuriranje i održavanje GIS baze podataka, uspostavljenih na prvoj radionici, iz svih šest opština obuhvaćenih projektom – Bijeljina, Bogatić, Mali Zvornik, Zvornik, Bratunac, Ljubovija. Trodnevni program započeo je u sredu 25. septembra posle okupljanja učesnika i zajedničkog ručka. Pozdravnu reč je pratila GIS obuka i priča o upoznavanju sa osnovama QGIS aplikacije, pokretanje QGIS aplikacije i upoznavanje sa osnovnim alatima. Centralni dan, četvrtak 26. septembar, protekao je u četiri bloka GIS obuke. Eksperti Boris Vakanjac, Lamija Merdan i Miloš Ninković su izlagali sledeće tematske celine koje su na licu mesta upražnjavane u praksi: editovanje (promena) podataka, upoznavanje sa simbologijom i prikazom shp fajlova, postupci georeferenciranje mapa u QGIS-u, printanje, eksportovanje i čuvanje mapa u QGIS-u. Posle završene obuke za sve učesnike organizovan je izlet na vrelo Bosne gde su se upoznali sa prirodnim lepotama pomenutog kraja. Poslednji dan treninga bio je rezervisan za DPSIR metodologiju kao alat u integralnom upravljanju prirodnim resursima i analizu stanja prirodnih resursa u projektnom području. Posle diskusije medju učesnicima došlo je do zaključivanja trodnevnog treninga.