Oпада ниво река на југу Србије

Reka jug
Ситуација у свим угроженим подручјима на територији Пчињског округа полако се стабилизује. Од јутрос пада снег, али опада ниво воде у мањим рекама и потоцима. Јужна Морава се креће у нивоу редовних и ванредних одбрана од поплава, упозоравају у РХМЗ-у.
Дежурне екипе синоћ су рашчишћавале корито Корбевачке реке како би стало више воде. Оштећена обала пуниће се песком и земљом, да би се спречило даље урушавање земље, јер је то предуслов за комплетну реконстукцију моста, јавља дописник РТС-а.
На јучерашњој седници Штаба за ванредне ситуације у Врању наложено је да се сви канали, пропусти, речни токови очиште и санирају путеви.
Ангажоваће комплетну механизацију, а дат је рок од 72 сата. Допремаће и воду, тамо где не могу да приђу цистерне мештани ће добити флаширану воду.
Према подацима из Електродистрибуције Врање отклоњени су кварови у селима изнад Врања и Врањске бање, без струје је још 30 домаћинстава у општини Трговиште.
Ситуација на подручју Владичиног Хана данас је стабилна и углавном се санирају последице које су направиле набујале реке и клизишта, рекао је за Танјуг председник те општине Бранислав Тошић.
„Водостаји река су опали и тренутно није угрожено ниједно насеље на том подручју, али се Јужна Морава у једном делу приближила кућама па се ради на санацији тог проблeма“, рекао је председник општине Владичин Хан.
Због поплава је уведена ванредна ситуација на територији општине а синоћ је евакусано шест породица са 22 члана, међу којима и десеторо деце и они су и даље смештени у школи „Бранко Радичевић“, рекао је Тошић.
Више је узрока било за изливање река – натопљена земља, киша, отапање снега, а неки канали и потоци нису били очишћени.
Строго ће од сада бити кажњавани они који бацају смеће у реке.
Како нам је најављено, око 14 сати угрожене у општини Владичин Хан обићи ће министар за ванредне ситуације Велимир Илић.