Ауто-гас возачима све неисплативији

3416285_tng-t
Према прогнозама, после прошлогодишњег стрмоглавог пада, цене сирове нафте у првом тромесечју ће стагнирати. У Удружењу нафтних компанија Србије за прву половину године најављују и мировање цена деривата на пумпама. Међутим, нафташи указују и да је због повећања акциза вожња на ауто-гас све неисплативија. Вожња на бензин је најјефтинија.
Рачуница са пумпи показује да је од јула прошле године, цена безина нижа за 25 динара, дизела за 16 а гаса за аутомобиле осам динара. Литар безина у просеку кошта један евро.
„Ја мислим да се цена неће мењати све док цена сирове нафте буде у опсегу 50 долара по барелу. Док је овај ниво цена нафте ја не очекујем да дође до драстичних промена цена у малопродаји“, сматра Божидар Рајић, председник УО Удружења нафтних компанија Србије.
Нафташи оцењују да је могло да буде и јефтиније да није било повећања акциза. То се највише одразило на цену гаса за аутомобиле, јер је прошле године промет пао за чак за 13 одсто. Литар плина кошта око 76 динара, и та цена више није исплатива како кажу, ни њима ни возачима.
„Ја возим ауто на нафтни течни гас, односно плин. Чујем да је од Нове године и атест на неких 20 хиљада поскупео, а да не причам о квалитету. Сулудо је више возити се на плин“, прича један од возача из Пирота Саша Бранковић.
Упућени кажу и да се вожња аутомобила који користи гас не исплати и због трошкова одржавања ауто-гаса.
„Шта се сада дешава? Ја кажем, ако могу да купим бензин који ме кошта 100 динара, а ауто гас 70 – моји трошкови додатни и повећана потрошња ми каже да не треба то да користим. А између осталог и уредно одржавање ауто-гаса је захтевније“, указује Петар Гоња из Удружења нафтних копанија Србије – „Стандард гас“.
Иначе, потрошња безина и дизела у 2014. повећана је за око два одсто, а захваљујући сталним контролама Србија је готово зауставила и сиво нафтно тржиште.