Борба с поплавама на југу Србије, непроходан пут ка Македонији

3416269_vranje-t
Током ноћи су мештани у местима погођеним поплавама на југу Србије ојачавали насипе како би спречили да вода даље продире. С водом су се борили у грделичком крају где је поплављено педесетак кућа. Нема угроженог становништва.
Осим у Грделици Јужна Морава излила се и у Предејану, а због обилних поплава на југу земље под водом су поједине куће, њиве и пластеници. Пут од Ниша ка македонској граници је непроходан јер је због већег водостаја Јужне Мораве правац поплављен.Ситуација у Пчињском округу се нормализује с обзиром на престанак падавина, и ако тако остане, приступиће се испумпавању воде из подрумских просторија угрожених домаћинстава, преноси Танјуг.
Ноћас је у Корбевцу код Врањске бање ток реке преусмерен на другу страну као не би угрозио насеље.
На свим погођеним подручијима нема угроженог становништва, саопштило је Министарство унутрашњих послова.На територији Пчињског управног округа од 23. јануара пало је око 25 литара кише по квадратном метру, а у току претходних дана услед топљења снега земља је била натопљена те није могла бити прихваћена атмосферска вода, наводи се у саоштењу.
Канализација и испусти нису могли прихватити насталу количину падавина па се вода сливала кроз сеоске улице, наводи се у саопштењу.
На предлог Штаба за ванредне ситуације града Врања, градоначелник је донео Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије града Врања (десна страна тока Јужне Мораве), услед великих падавина и изливања водотокова другог реда и бујичних потока.
Највише је погођена Врањска Бања и то насеља Савинце, Бујковац и Корбелац.
Сектор за ванредне ситуације је примао дојаве и координирао ангажовање механизације локалне самоуправе за санирање инфраструктуре, саопштено је из МУП-а.У Владичином Хану, припадници Сектора су евакуисали 22 људи који су смештени у прихватни центар у Основној школи. На предлог Штаба за ванредне ситуације општине Владичин Хан, председник општине донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији те општине.
У селима Корбевац, Купининце, Златокоп, Тибужде, Бујковац и Горње Требешиње причињена је велика материјална штета, али није било људских жртава, констатовао је на седници градског Штаба за ванредне ситуације у Врању градоначелник и командант Штаба Зоран Антића.
Председница градске општине Врањска Бања Славица Сотировић је рекла да ће други мост у Корбевцу према селу Превалац издржати налете воде и навела да су одсечене поједине куће у селу Стари Глог.
Из Електродистрибуције су саопштили да је 300 домаћинстава у селима око Криве Феје без струје, а десетак стубова је пало и у селу Горње Требешиње.
Представници ПЗП саопштили су да није проходан пут другог реда код Владичиног Хана.
Градски Штаб за ванредне ситуације наложио је дежурства свих повереника у месним заједницама и праћење водотокова, наводи се у саоштењу са седнице.
Такође, након повлачења воде биће спроведена акција чишћења кућа и дворишта, а предузеће „Висан“ понудило је услугу дезинфекције угрожених подручја без накнаде.
Градски Завод за јавно здравље испитаће хигијенску и епидемиолошку ситуацију у поплављеним кућама, а биће и организована достава воде у селима која то затраже. Наложено је и уклањање остатака срушеног моста у Корбевцу и праћење стања у насељу Савинци у Врањској Бањи.
На предлог градоначелника, биће формирани тимови који ће данас обићи сва села на територији Града Врања.