Opštinska uprava (ne)rado dostavlja informacije medijima

Na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Radio nešvil je 5.novembra prošle godine tražio od opštinske uprave informacije i dokumente o troškovima manifestacije “Hajdučko veče” održane prošle godine.
Tražili smo da nam se dostave informacije i dokumentacija, odnosno zaključeni ugovori i fakture o troškovima reprezentacije, ugostiteljskih usluga, autorskih honorara, ozvučenja, scene, rasvete, kao i troškove koji su plaćeni iz budžeta i korisnika budžetskih sredstava.
Opštinska uprava u roku od mesec dana nije dostavila tražene informacije, zbog čega smo 4. decembra uložili žalbu povereniku za informacije od javnog značaja.
Ni posle toga opštinska uprava nam nije dostavila tražene podatke i dokumentaciju.
Zbog toga je poverenik za informacije 27. februara doneo rešenje kojim je naložio opštinskoj upravi da u roku od tri dana dostavi tražene podatke.
Osmog marta predsednik opštine Bogatić Slobodan Savić dostavio nam je odgovore na neka pitanja i kopije analitičkih kartica iz računovodstva na kojima su signirom podvučeni troškovi koji se odnose na manifestaciju “Hajdučko veče”.
Na ovaj način je nemoguće da se ostvari uvid u stvarne troškove, pošto nam nisu dostavljeni ugovori i fakture koji sadrže tražene podatke, zbog čega smo ponovo povereniku za informacije od javnog značaja uložili žalbu. Očekujemo da konačno dobijemo neophodne informacije o troškovima prošlogodišnje manifestacije “Hajdučko veče” i prezentiramo ih javnosti.
Opštinska uprava se i ovog puta, kao i kada smo zahtevali podatke o donacijama za informisanje javnosti, nemarno ponela prema regularno upućenom zahtevu i tek posle rešenja poverenika dostavila neke, ali ipak ne i sve informacije i dokumenta koja smo tražili.