Budžet pune transferi iz republike, a opština kupuje službene automobile

U Dnevniku Radio Nešvila osvrnuli smo se, još jednom, na (ne)domaćinsko trošenje budžetskih para, a povodom izjave  ministarke  regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verice Kalanović. Ona je, podsetimo izjavila da Svetska banka nije zadovoljna kako lokalne samouprave troše sredstva dobijena iz budžeta Oko  40 milijardi dinara godišnje dodatnih transfera se ne troše na odgovorajući način, rekla je ona i dodala da ima spisak opština koje su negativni primeri.

Nije nam poznato da li se opština Bogatić nalazi na tom spisku, ali smo analizom dostupnih podataka dosad često ukazivali kako lokalna vlast rasipnički troši narodne pare.

Podsetimo, od 604 miliona dinara, koliko iznosi ovogodišnji budžet više od polovine, odnosno 332,68 miliona stiže iz republike. O planskom i domaćinskom trošenju teško se može govoriti jer se neracionalnst susreće na svakom koraku.

Više od 12 odsto budžeta potroši se za zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji, čemu treba dodati i zarade zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama  koje je opština osnovala i u njma vladajuća koalicija zaposlila veliki broj svojih partijskih istomišljenika.

Istovremeno, od značajnijih investicija pominju se energana i hipodrom, za koje su ogromna sredstva izdvojena da bi se kupilo zemljište. Završetak započetih investicija je, medjutim, u drugom planu iako bi kanalizacija svakom racionalnom političaru a i o običnom gradjaninu trebalo da bude značajniji projekat od, naprimer, hipodroma.

 O uštedama u opštini ni ne razmišljaju. Na reprezentaciju, ugostiteljske usluge i gorivo prošle godine, naprimer, potrošeno je 5 miliona dinara. Štaviše, sa zapošljavanjem novih radnika se nastavilo i početkom ove godine, a svojevrsnu drskost u rasipništvu, kao da su najsrećnija i najbogatija vremena, predstavlja  kupovina službenih automobila.