Отварање нове топионице у Бору

3367939_otvaranje-topionice-t (1)
У Рударско-топионичарском басену „Бор“ отвара се нова топионица и фабрика сумпорне киселине, која гарантује еколошки чисту средину. За изградњу постројења са модерном технологијом, започетог 2011. године, утрошено је 250 милиона евра. Премијер Александар Вучић каже за РТС да је топионица „наше мало чудо“ које ће донети зараду од више десетина милијарди долара.
Председник Владе Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању завршетка радова на изградњи нове топионице, чије пуштање у рад означава нову етапу у развоју металургије и производњи бакра у РТБ „Бор“.
„Мислимо да овде зарађујемо. Ова топионица је чудо, које је направљено за 250 милиона евра, што је највећим делом финансирала држава Србија. То је успешно завршено и овде има хиљаду људи који са радошћу чекају пуштање у рад топионице“, рекао је Вучић у изјави за РТС.
Како каже, очекује се да ћемо користећи туђ концентрат зарађивати 12 милиона долара, а помоћу својег око 24 милиона долара.
„Морамо пронаћи стратешког партнера да бисмо могли да зарађујемо двоструко више него када увозимо концентрат, желимо да имамо нашу руду – рударство доноси раст“, поручио је Вучић.
Сада је задатак, истиче премијер, да за шест месеци буде завршен Кривељ, за девет Церово и да се вади наша руда како бисмо зарађивали двоструко више.
„Уско грло мора да се очисти – за шест месеци Церово, Мајданпек за девет месеци а Церово примарно за годину и по дана, а не годину и по и две, како је то рекао Благоје (Спасковски)“, рекао је премијер и истакао да ови рокови морају да се поштују, ако се очекује било каква подршка државе.
Држава ће, рекао је, дати подршку уколико све буде на време урађено као са топионицом и то је једино што тражимо.
„Дакле, ово је за нас велики дан. Ми смо у нашој земљи научили углавном да се бавимо критикама и никада нам ништа не ваља. Ја сам данас срећан што сам видео и на многим лицима овде, ове деце која знају да и њима то значи будућност, да ће Бор у наредним годинама бити богатији, да ће људи бити богатији, да ће живети боље и да ће Србија од свега имати користи“, навео је премијер.
Истакао је да су нова топионица и фабрика сумпорне киселине „наше мало чудо којим можемо да се поносимо“, а које је добро за Боране и околину, јер ће имати неупоредиво чистији ваздух.Вучић је рекао да је на пројекту било ангажовано 25 домаћих компанија и да је све успешно завршено како је и планирано. Подсетио је да је у Топионицу уграђено осам хиљада тона челика, 200 километара каблова, 30 километара цеви, 15.000 кубних метара бетона…
Захвалио се свима који су дошли да обележе догађај од значаја и за Бор и за Србију, а посебно радницима, рударима и инжењерима.
„Ја знам да ћете се за неколико година сетити ко је све учествовао у овоме и ко је омогућио будућност овом граду, источној и целој Србији“, рекао је премијер.
„То сте урадили ви, својом одлучношћу, радом, а неки други са стране су само помогли. Показали смо да можемо технолошки најсавременије објекте да изградимо. Људи кажу да топионица изгледа као бомбона, ваљда је нама бомбона најлепша“, рекао је Вучић.
Нагласио је да се у мало земаља на свету може пронаћи оваква топионица.
Отиђите, рекао је, у наше суседство да видите њихове топонице, лепе су, добре су, али нису ни принети овој нашој топионици…
„Зато нам је важно да вадимо руду што више, да ово уско грло превазиђемо што је могуће пре, зато што хоћу да видим ове момке у рударским униформама и да буду још насмејанији“, рекао је Вучић.
Они, истиче, знају да раде велику ствар за своје породице, Бор, Крајину, источну Србију – целу Србију.
„Зато смо уложили да би они могли да живе боље и да би у Србији могло да се живи боље“, рекао је премијер захваливши свима који су, како је рекао, веровали у своју државу.
Вучић је своје обраћање завршио рударским поздравом: „Срећно“ и „Живела Србија“.
Кредит за ову инвестицију одобрила је канадска ЕДЦ банка, а гарант је била држава Србија. За завршетак изградње актуелна влада је басену „Бор“ уплатила додатних 30 милиона евра.
Најмодерније постројење у Србији
Новоизграђена топионица у коју је уложено 250 милиона евра, највећи је пројекат који је реализован уз подршку Владе, рекао је генерални директор РТБ „Бор“ Благоје Спасковски, истакавши да је реч о најмодернијем постојењу које је добила наша земља.
Спасковски је на свечаном обележавању завршетка радова захвалио Влади и премијеру Вучићу на великој подршци и истакао да ће захваљујући тој инвестицији бити повећано учешће РТБ „Бор“ у бруто домаћем производу Србије већ наредне године, а за три године скоро удвостручено.
„Успели смо да урадимо овако велико постројење и да реализујемо гринфилд инвестицију“, истакао је Спасковски и додао да је „велико чудо“ изградити нешто тако велико у временима кризе.
Спасковски је нагласио да је изграђена и енергана снаге 1,6 мегавата, тако да се не баца енергија и та енергана производи 30 одсто енергије за потребе саме топионице и фабрике сумпорне киселине.