Пољоприведници у општини Богатић, имају право на субвенцију државе у износу од 65 одсто од укупне вредности трактора

Већина пољопривредника задовљна је што ове године има прилику да уз помоћ држави набаве нове тракторе. Захтеви се подносе до 19. маја. Међутим, поједини ратари у шабачком крају негодују што право на ове подстицаје имају само воћари, виноградари и повртари.
Плодне оранице у Мачви, пољоприведници обрађују механизацијом која је углавном старија од њих. Жељко Милутиновић из Дреновца, бави се ратарством и товом свиња. Од три трактора на имању, исправан је само један.
„Значило би ми један нови трактор, 40-50 коња да заменим ова два стара за тај један нови. Добра ствар од министарства, али ја нажалост не испуњавам услове, ја се бавим искључиво ратарством, због производње свиња житарице користим за сточну храну“, каже Жељко.
Да већ овог лета у воћњацима, виноградима и повртњацима раде са новим трактором, заинтересовани су и млади пољоприведници који своју будућност виде на селу.
„Обрађујемо 10 хектара земље, имамо воће, бавимо се и сточарством, помогао би нам доста нов трактор и подстицаји за механизацију за обраду земље. Имамо већ трактор, стар пет година, узели смо га на кредит“, каже Милош Марковић из Румске.
За куповину трактора снаге до 100 киловата, подстицај државе износи од 50 до 65 одсто. Максималан износ који пољоприведници могу добити је 1.800.000 динара.
„Најбитније је да имају бар пола хектара јагодичастог воћа или хектар осталог воћа, или хектар под повртарстким културама“, каже Зоран Бељић из Пољопривредне саветодавне стручне службе у Шапцу.
Један од услова је и да пољопривредници немају дуговања према држави, као и да не користе подстицај локалне самоуправе за исту намену.
„Они подносе предрачун за куповину трактора који не сме бити старији од 30 дана, али подносе изјаву произвођача да трактор могу испоручити у року од 150 дана. Али, подносе и изјаву да тај трактор могу користи у воћарству и виноградарству“, каже Бељић.
Због тога што спадају у подручје са отежаним условим рада, пољоприведници у општини Богатић, имају право на субвенцију државе у износу од 65 одсто од укупне вредности трактора.